Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Sjöstedt: Stort misstag av MP

2015-07-03 12:36

Miljöpartiet blir allt mer ett liberalt mittenparti, som har det tufft i Rosenbad och som gjorde ett stort misstag när det var med och utestängde Vänsterpartiet från regeringen, enligt vänsterledaren Jonas Sjöstedt.

– Jag upplever att Miljöpartiet numera betonar att man är ett liberalt parti, och man släpper systemkritik som att man vill ha en arbetstidsförkortning, eller att man kritiserar tillväxttänkandet. Det har gjort att de har rört sig mer in mot den politiska mitten och också att de har blivit mindre vassa i klimatpolitiken, säger Sjöstedt till TT i Visby, där V på lördagen har sin dag under Almedalsveckan.

I opinionsmätningarna ligger nu MP ofta och dansar kring sex procent, efter att redan 6,9 procent i riksdagsvalet i fjol var en besvikelse.

Enligt Sjöstedt får MP betala för att sitta i regeringshögkvarteret Rosenbad tillsammans med Socialdemokraterna.

– De har det tufft i regeringen, så är det ju. De får släppa mycket av sin politik, det kan man se, svarar Sjöstedt på frågan om han ser ett stort avstånd mellan partiledning och gräsrötter i MP.

Jonas Sjöstedt säger sig vara fundersam över MP:s prioriteringar. Hans eget parti och MP har mycket gemensamt i bland annat övergripande miljöfrågor som Vattenfalls kolgruvor i Tyskland, den eventuella kalkbrytningen i Ojnareskogen på Gotland och i gröna investeringar, menar han.

– Jag tror att Miljöpartiet gjorde ett stort misstag när man gjorde upp med Socialdemokraterna om att utestänga oss från regeringen _ för man tappade en allierad i centrala frågor. Nu betalar man ett pris för det.

– Den största förloraren med att vi inte är med i regeringen är Miljöpartiet.

Under Almedalsveckan har det också kommit fram flera uppgifter om att gnisslar rejält mellan S och MP i inom regeringskretsen.

– Jag vill helst inte kommentera det. Det måste regeringen prata om själv, säger Jonas Sjöstedt.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom