Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Sjunkande försäljning i modehandeln

2020-01-14 07:08
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Klädhandelns försäljning sjönk med 3,3 procent i december, mätt i löpande priser, jämfört med samma månad föregående år. Skohandeln sjönk med 9,7 procent.

Det visar Svensk Handel Stils (Sko & Textilhandlarnas) Stilindex över försäljningsutvecklingen.

Mikael Sandström, branschordförande för Svensk Handel Stil, säger i en kommentar att decemberhandeln blev en besvikelse för modehandeln. Försäljningen fram till jul var svag och mellandagshandeln gick ännu sämre.

"Mellandagsrean har minskat i betydelse och Black Friday har befäst sin roll som en viktig kampanjperiod. Det är huvudanledningen till decembers svaga utveckling. Vinterns frånvaro har också spelat en väsentlig roll för det dåliga utfallet, framför allt för skohandeln som är mer väderberoende än klädhandeln. Sporthandeln torde ha haft en mycket besvärlig decemberförsäljning av samma anledning", säger han.

Ackumulerat under perioden januari till december sjönk klädhandelns försäljning med 1,8 procent, medan skohandeln sjönk med 4,2 procent.

"Mätt på bara den fysiska handeln blir nedgången istället runt 3 procent för klädhandeln och runt 6 procent för skohandeln. Det här är en utveckling som fastighetsägarna till slut måste ta till sig. Man bör även ha det som bakgrundsfakta i löneförhandlingarna som snart börjar", säger Mikael Sandström.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom