Skagen fonder ser ökad risk i amerikanska aktier

Många investerare har återvänt till USA, men Skagen menar att den amerikanska aktiemarknaden börjar bli högt värderad.

Den senaste femårsperioden har amerikanska aktier upplevt något av en renässans. Sedan början av 2009 har amerikanska aktier gett en totalavkastning på 152 procent medan världsindex exklusive amerikanska aktier har gått upp cirka 80 procent, skriver Skagen i en text under fredagen.

Samtidigt som prislappen på amerikanska aktier ökar når den amerikanska aktiemarknaden gång på gång nya all time high-noteringar.

Enligt Skagen uppgår Shillers P/E index, som uttrycker hur många årsvinster ett bolag värderas till, till omkring 27 för den amerikanska aktiemarknaden. Som jämförelse ligger genomsnittet på strax under 17, vilket gör att värderingen ligger nästan 65 procent över det historiska genomsnittet.

Skagen påpekar även att den amerikanska dollarn har stärks mot andra valutor, vilket dragit ner de amerikanska bolagens konkurrenskraft. Den amerikanska centralbanken Federal Reserve har också signalerat om en stramare penningpolitik och rapportsäsongen i USA har bjudit på flera negativa överraskningar.

Sett till dessa faktorer menar Skagen att amerikanska aktier börjar bli högt värderade. De hänsyftar också till den amerikanska ekonomen Robert Shiller som menar att den amerikanska aktiemarknaden är ordentligt övervärderad och att han funderar på att sälja en stor del av sina amerikanska aktier för att istället fokusera på europeiska aktier.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco