Skagen Kon-Tiki går in i skandalbolag

Norska fondbolaget Skagens fond Kon-Tiki har gått in i det korruptionsdrabbade brasilianska oljebolaget Petrobras. Det rapporterar Bloomberg.

Kon-Tiki investerar i undervärderade, underanalyserade och impopulära företag i branscher över hela världen. Minst hälften av tillgångarna investeras i företag i tillväxtmarknaderna.

Fondförvaltaren Kristoffer Stensrud anser att investeringar i Brasilien generellt är billiga nu efter att valutan fallit i värde.

– Petrobras har blivit mycket impopulär och vi har köpt en “lyssnarpost”, säger Stensrud i en intervju i Stavanger som gjordes i förra veckan. Han tillägger att det är klokast att “köpa oljeaktier efter att priset har fallit och inte innan nedgången”.

Brasiliens ekonomi har flera problem, däribland inflationen som är högre än målet och budgetunderskottet ökar i takt med oljepriset har fallit. Det brasilianska börsindexet Ibovespa har fallit med 24 procent sedan september till en lägsta notering i januari. Petrobras aktie har samtidigt rasat med drygt 60 procent.

Skagen Kon-Tiki har köpt aktier i januari och februari och har nu allokerat 1 procent av sitt kapital till Petrobras. Stensrud tror att bolagets kassaflöde kommer förbättras på kort sikt med det lägre oljepriset då priset mot konsument ligger still i Brasilien. Korruptionsskandalen väntas också leda till bättre bolagsstyrning.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.