Skandalbolag kastas ut från börsen

De sista resterna av Castro Khatibs nordiska bolagssfär kastas ut från Köpenhamnsbörsen.

Europeinvestment (tidigare under namnet Live Networks) har gått från storslagna planer och löften till att bli en härva av krav och motkrav mellan ägarna.

Nu har OMX Nordic Exchange tröttnat och beslutat att bolaget ska avnoteras från Köpenhamnsbörsen.

Orsaken är bolagets långvariga observationsnotering samt den stora osäkerheten kring verksamheten. Enligt OMX uppfylls inte längre noteringskraven. Det är ingen nådig kritik som OMX radar upp:

– Bolagets aktier går inte att värdera på grund av bristande information och genomlysning.

– Bristen på genomlysning beror på att bolaget inte har kunnat lämna säkra uppgifter om tillgångar och andra fakta om verksamheten. Bedömningen är att bolagets ledning inte klarar av informationsgivningen.

– Det råder betydande osäkerhet kring företagets tidigare ledning och styrelse, då ett flertal personer misstänks för vilseledande informationsgivning och marknadsmissbruk.

För den som har följt Europeinvestments skakiga resa på Köpenhamnsbörsen kan OMX kraftiga reaktion kännas förståelig om än något försenad.

Oklar informationsgivning och brutna löften har snarare varit regel än undantag sedan köksvägsnoteringen 2005. Under det senaste året har verksamheten i princip legat nere.

Istället har ett ägarbråk seglat upp i spåren av missade prognoser och en fallande aktiekurs.

Ägarbråket tog ny fart på en extrastämma på fredagen i förra veckan. Kortfattat vill den tidigare huvudägaren Aladdin Investment Services, som representeras av affärsmannen Castro Khatib, att bolaget likvideras samtidigt som tillgångarna delas ut till fordringsägarna. Aladdin är just största fordringsägare.

En grupp danska småägare kämpar emot med alla upptänkliga medel för att stoppa planerna. Enligt kritikerna har Aladdins affärer med Europeinvestment inte gjorts på korrekt sätt och en likvidering skulle innebära att tillgångarna fördelas på ett felaktigt sätt.

Aladdin kontrar med att det är småägarna som förstört affärsmöjligheterna i bolaget.

Vid årsstämman hade småägarna inte lyckats samla röster nog för att stoppa förslaget om en likvidation. Det är ett liknande förslag som klubbades igenom redan i maj. Den tidigare likvidatorn har dock hoppat av, bland annat beroende på att styckningen av verksamheten inte kunde genomföras utan ett godkänt prospekt.

Till ny likvidator utsågs Nicholas Bertrand som inte var närvarande på stämman. Bertrand uppges också vara ny huvudägare i Europeinvestment vilket innebär att han skulle ha köpt Aladdins aktiepost. Någon flaggning har dock inte lämnats.

Den omtvistade likvidationen och OMX avnoteringsbeslut innebär slutet på Castro Khatibs nordiska börsresa för denna gång.

Av det som i början av 2006 var en miljardvärderad börsgrupp med Live Networks i Köpenhamn och Tritel Media på NGM-börsen i Stockholm återstår endast ett antal aktier i det tredje sfärbolaget, brittiska Europe Vision.

Det sistnämnda bolaget är upptaget för handel på en sidolista till Frankfurtbörsen. Handeln är sporadisk och aktiekursen i princip utraderad.

Det är inte första gången som Castro Khatib agerat på den nordiska aktiemarknaden. 2003 avnoterades den första upplagan av Live Networks från NGM-börsen efter missade prognoser och kursras. Bolaget begärdes senare i konkurs.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco