Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Skandalbolag mörkades i OW Bunker-prospektet

2014-12-18 11:39
Foto: Copyright OW Bunker A/S

Riskkapitalbolaget Altor anklagas nu för mörkläggning inför skandalbolaget OW Bunkers börsnotering i våras. Det dotterbolag i Singapore som orsakade konkursen nämndes inte i noteringsprospektet.

Enligt branschsajten Shippingwatch försökte Altor sälja oljehandelsbolaget OW Bunker till industriella aktörer redan våren 2013. I det 95-sidiga presentationsmaterialet den gången nämndes dotterbolaget Dynamic Oil Trading, DOT, i Singapore på flera ställen och pekades ut som något av ett guldägg i koncernen. Bland annat hade DOT ambitiösa tillväxtmål och skulle bli ”en av de fem största bunkeroljeförsäljarna på fem ställen i världen inom fem år”. Det står också att DOT har högre vinstmål än resten av koncernen och att bolaget därför var ”villigt att acceptera något högre kundrisker”.

Men det blev ingen försäljning och i stället noterades OW Bunker på Köpenhamnsbörsen ett år senare, försommaren 2014. Omkring 20 000 investerare köpte aktier och till sin hjälp i beslutet hade de ett emissionsprospekt på 272 sidor som var sammanställt av de rådgivande bankerna Morgan Stanley, Carnegie och Nordea.

Shippingwatch har gått igenom dokumentet och konstaterar att DOT inte nämns en enda gång i prospektet. Det var i DOT som de kundförluster på 125 miljoner dollar sedan uppdagades som var den utlösande faktorn bakom OW Bunkers konkurs i mitten av november.

”DOT nämns inte separat [i prospektet] eftersom bolaget ingår i försäljningsdivisionen och därmed behandlas som andra försäljningsenheter som inte heller nämns separat”, var Altors förklaring till Shippingwatch i slutet av november när sajten frågade varför DOT inte nämnts i prospektet.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom