Skanditek fokuserar på onoterade bolag

Skanditeks VD Patrik Tigerschiöld beklagar att LGPs bud på Allgon inte gick igenom, och slår samtidigt ifrån sig anklagelser om en ohelig allians mellan Skanditek och SEB Fonder, som båda äger aktier i LGP.

Patrik Tigerschiöld jobbade i åtta år inom SEB, två år på Enskilda och under resten av tiden som framgångsrik förvaltare inom SEB Fonder. Våren 1999 hoppade han av för att bli VD i omstöpta Skanditek, som numera är ett investmentbolag med tyngdpunkt på investeringar i bolag utanför börsen. Patrik Tigerschiöld är också son till en av Skanditeks ena huvudägare, Dag Tigerschiöld.

Vad säger du om turerna i Allgon och LGP där ni äger tio procent, varför förankrades inte budet hos Allgons ordförande Gunnar Bark? ”Jag har inte suttit med i diskussionerna kring LGPs bud på Allgon. Men vi tycker att det var industriellt riktigt, det var synd att det inte gick igenom. Och aktiekursen i Remec, vars bud på Allgon fortfarande löper, faller som en sten.”

Det skrivs i pressen om en ohelig allians mellan dig och SEB Fonder där SEB följer John efter dig genom att köpa aktier ibland annat Partnertech och LGP. SEB Fonder var också positiva till LGPs bud på Allgon, där de också är stora ägare, vad är din kommentar ”Jag förstår inte det där. Partnertech har SEB ägt en tid, även LGP köpte de innan det bytte namn från Arkivator. De kopplingar som har gjorts är absurda, jag skulle aldrig kunna ge dem information innan vi gör en affär. Om inte jag följde reglerna på marknaden skulle jag inte ha såpass gott rykte som jag ändå har på finansmarknaden.”

Varför är er portfölj så splittrad, där finns allt från biotek och telekom till media och kapitalförvaltning? ”En del av bolagen, som noterade Axis och LGP Telecom, förvärvades av huvudägarna Dag Tigerschiöld och Johan Björkman innan jag kom in därför att de kunde branschen. I övrigt är vi opportunister, när en intressant affärsmöjlighet dyker upp tittar vi på den. Dessutom minskar vi risken genom att diversifiera”, säger Patrik Tigerschiöld.

Framöver skall ni fokusera på onoterade innehav, varför? ”Det är främst en prisfråga, vi är aktiva ägare som vill ta 20-50 procent i de bolag där vi går in, det är ofta svårt i noterade bolag. Men generellt är även onoterade bolag billigare när börsen går ned, basen i vår portfölj är byggd i dåliga tider.”

Varför kallar ni er investmentbolag snarare än riskkapitalbolag? ”Vi har ingen exitstrategi, utan är långsiktiga. Vi är väldigt aktiva i de bolag vi går in, många riskkapitalbolag säger att de är aktiva men gör inte så mycket, det är också en definitionsfråga vad man menar med ”aktiv.”

Hittills i år har kursen stigit med 32 procent yill 48 kronor, men det är en bra bit från toppkursen 77 kronor. Är du inte rädd att er aktiekurs skall hämmas av investmentbolagsrabatten? ”Den rabatten kommer från en uppfattning att investmentbolagen är maktfokuserade och passiva. Det finns en del fall där investmentbolag har varit passiva för länge. Men vi är väldigt aktiva, det går inte att vara stor långsiktig ägare om man inte är aktiv i de bolag man äger.”

Din och Johan Björkmans familj är väldigt dominerande ägare i Skanditek, 57 procent, är det inte risk att det skrämmer bort folk? ”Jag tycker inte det är så mycket. Vi har en free float på 40 procent, det är mer än många andra börsbolag har. Men visst är vi engagerade, Skanditek utgör ju en väsentlig del i Johan Björkmans och Dag Tigerschiölds förmögenheter, det kan man ju se som positivt också.”

Är börsen rätt värderad nu efter rasen? ”Det är en filosofisk fråga, marknaden sätter priset. Visst är det lättare att hitta billiga aktier idag än för sex månader sedan. Samtidigt är avkastningskravet högre därför att man räknar med att räntan ska stiga och vinsterna falla.”

Doldisen Johan Björkman är ordförande i Skanditek, han är en vän till din familj och du är i princip uppvuxen med honom i Djursholm, berättar han sina hemligheter för dig? ”Nej, han säger ingenting, han är som en schweizisk bankir.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets