Skånestrateg spår börsrally

Den skånske entreprenören Greg Dingizian säljer sitt fyra år gamla bolag till Peab för 300 miljoner kronor. Ändå tror han på fortsatta kursuppgångar till hösten. - Jag tror börsen går upp rätt så mycket under andra halvåret.

Den skånske affärsmannenGreg Dingizian, kanske mest känd för att ha räddatHSB Malmöundan konkurs i samband med bygget av stadens skyskrapa Turning Torso, är grundaren bakom uppköpsaktuellaAnnehem. Bolaget är på god väg att slukas av den, mätt i börsvärde, 25 gånger större konkurrentenPeab.

– Jag är en av fem storägare som har förbundit mig att sälja mina aktier enligt aktiealternativet, säger Greg Dingizian till Affärsvärlden.

Dingizians aktier, 20 procent av bolaget värderade till cirka 50 miljoner kronor, byts därmed mot Peab-aktier. Om budet går igenom.

Greg Dingizian grundade bolaget 2005 och byggde snabbt upp ett medelstort bygg- och fastighetsbolag i Skåne. Börsvärdet för två år sedan låg på 750 miljoner kronor.

För Peab ger budet idel fördelar och därmed lättförståeligt. Företaget får tillgång till flera byggrätter i Skåne, inte minst i det heta området Hyllie, i södra delen av Malmö nära Öresundsbron. Annehem sitter på byggprojekt med framtida miljardvärden.

Fördelarna för Annehems aktieägare är svårare att förstå och det är lätt att få intrycket att Peab köper Annehem till reapris. Budpremien i kontantalternativet ligger på snåla 8 procent. Peab betalar, enligt aktiealternativet, maxmalt 282 miljoner kronor för ett bolag som har ett eget kaptital på 326 miljoner kronor. Det motsvarar en substansrabatt på 15 procent (Eller mer om många aktieägare tar kontantalternativet.)

– Som storägare kan jag bara uttala mig om varför jag accepterar det. Jag ser möjlighterna med att bli en relativt stor delägare i Peab. Under rådande konjunkturläge är det en fördel att ingå i ett större bolag, säger Dingizian.

Hur ser konjunkturen ut om ett år enligt din bedömning. Bättre eller sämre?

– Om ett år är det bättre.

Du som entreprenör hade ju stora planer för Annehem, ett bolag som skulle växa av egen kraft. Vad hände?

– Sådana här saker (uppköpsbud) kan man inte ta höjd för. Det har gått ganska snabbt och jag har fått ta ställning till frågan när den dök upp.

Vad ska du göra nu? Något nytt projekt?

– Nej. Inga sådana planer. Jag tänker inte ta anställning – och en sådan har jag ju för övrigt inte haft på tre år. Jag har fullt upp av övriga engagemang (styrelseuppdrag bland annat).

Annehemkursen är låg nu. Kommentar?

– Peabkursen är också pressad. Den här affären hade kunnat ske när båda aktierna stod i det dubbla, säger Greg Dingizian och tillägger indirekt att han tror på stigande Peabkurs.

Vad tror du om börsen under det närmaste året?

– Jag tror börsen går upp rätt så mycket under andra halvåret.

Hur mycket då?

– 20 procent eller mer.

Har du köpt in dig i några nya aktieslag?

– Nej. Jag är förhoppningsvis väl positionerad ändå (med aktier i Peab, Victoria Park, Midelfart Sonesson).

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets