Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 08-617 80 00

Skanska med och bygger rekordstort infrastrukturprojekt

2017-07-17 11:01
Renoveringsprojekt vid St.batholomew's Hospital Spitalfields i London utfört av Skanska Foto: IBL

Den svenska byggkoncernen är ett av bolagen som kommer att vara med och bygga det största brittiska infrastrukturprojektet någonsin.

Det rapporterar flertalet brittiska medier sedan nationens transportdepartement tidigt på måndagen delgivit vilka budgivare som vunnit kontrakt för att designa och bygga delar i den första fasen av höghastighetstågbanan HS2.

Det rör sig om design och bygge av sådant som broar, tunnlar, järnvägsbankar och viadukter.

De första kontrakten har ett sammanlagt värde om 6,6 miljarder pund eller motsvarande drygt 70 miljarder kronor. Hela projektet för bygge av höghastighetståg från huvudstaden London och uppåt i nordväst i England via Birmingham och till städer som Manchester och Leeds har bedömts gå på 55,7 miljarder pund eller cirka 600 miljarder kronor. Däremot har det funnits frågetecken för om den budgeten kan hålla, skriver Financial Times.

Skanska, ska tillsammans med brittiska Costain och österrikiska Strabag bygga tunnlar och infarter till Euston-stationen i London samt tunnlar i nordvästra London, enligt de två delkontrakten där de tre byggbolagens konsortium är så kallad "preferred bidder", rapporterar FT.

I brittisk media har det lagts mycket fokus på att det problemdrabbade bolaget Carillion har vunnit delkontrakt. I spåren av en vinstvarning tidigare i juli har bolagets aktie tappat drygt 70 procent. Aktien rekylerar upp omkring 10 procent på måndagen med stöd av de vunna kontrakten.

Senare på måndagen väntas mer detaljer rörande den andra fasen av HS2-projektet att delges, skriver FT i sin nätupplaga. Den första fasen bedöms slutföras till år 2026 och den andra fasen bedöms börja byggas i mitten av 2020-talet.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom