Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Skanska mot strömmen på börsen

2015-05-29 09:14
Foto: Fredrik Sandberg. Grafik Johan Hallnäs / TT

Stockholmsbörsen inleder fredagens handel nedåt. Skanska går mot strömmen efter att bolaget tagit hem en andel i en amerikansk stororder.

SIX Generalindex var vid klockan 10.02 ned med 0,8 procent till 521 och OMXS30-index sjönk 0,9 procent till 1.653. Omsättningen var 2,4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 3,0 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Skanska trotsar den negativa börstrenden med en uppgång på 2,0 procent. Byggbolaget uppgav under morgonen att deras andel i kontraktet för att bygga en ny terminal vid Laguardia-flygplatsen i New York ligger på 70 procent av det totala ordervärdet som uppskattas till motsvarande cirka 30,5 miljarder kronor.

Astra Zeneca inleder samarbete med Eli Lilly inom det heta området för immuno-onkologi. Samarbetet omfattar studier med Astra Zenecas läkemedelskandidat Medi4736 och Eli Lillys Cyramza för behandling av solida tumörer. Exakt vilka tumörtyper som kommer studeras samt de finansiella villkoren i avtalet mellan de båda bolagen hölls däremot hemligt. Aktien sjönk 0,5 procent.

Fingerprint Cards, som under gårdagen steg med nästan 20 procent, avancerade ytterligare 1,7 procent under stötig handel som växlade mellan upp- och nedgång. Bolaget har stöttat Google i utvecklingen av fingeravtrycksteknologi i förhandssläppet av Android M. Googles presentation av Android M pågår mellan den 28 till den 29 maj i San Francisco, USA vid Google I/O.

När SIX News får en pratstund med Fingerprints vd Jörgen Lantto kan han inte svara på om samarbetet med Google är exklusivt. Men enligt vad Lantto vet så är Fingerprint den enda fingeravtrycksleverantören som Google har tackat för hjälpen.

Ericsson, som i går var bidragande till att hålla uppe börsen med en uppgång på 3,3 procent, rekylerade i dag tillbaka och var ned 2,0 procent.

I SIX News senaste intervju med investmentbolaget Lundbergs vd och största ägare Fredrik Lundberg säger han sig vara nöjd med att man nu kommit till rätta med de "personunioner" kring den inflytelserika branschkollegan Industrivärden som varit en "avart" av dess korsägandestruktur.

Industrivärden-bolagens fortsatta korsägande är nu en fråga för respektive bolags styrelse meddelar Lundberg, som nyligen valdes till Industrivärdens nye styrelseordförande efter att förhandstippade förre Industrivärden-vd:n Anders Nyrén petats. Lundberg är samtidigt tydlig med att det nu inte kommer att följa en "samordning" mellan Industrivärden och Lundbergs utan respektive investmentbolags skilda strategier står fast, tills vidare.

Lundbergs sänktes med 0,5 procent och Industrivärden retirerade 0,5 procent.

Dagens mest omsatta aktie i Stockholm var D. Carnegie. Aktien pressades tillbaka 5,8 procent. ABG Sundal Collier mäklade under morgonen en aktiepost motsvarande 14,1 procent av aktierna i bolaget.

I dag avslutas rapportsäsongen för det första kvartalet. Kvar att rapportera är nästan uteslutande småbolag. Men redan på tisdag nästa vecka väntas en rapport från Elekta, som dock redan har inkommit med en vinstvarning och lämnat preliminära siffror för det brutna räkenskapsåret 2014/2015.

Scandi Standard förbättrade resultatet på sista raden med 44 procent i det första kvartalet 2015. Kycklingbolagets omsättning låg däremot ganska stilla med en enligt bolaget "god försäljningstillväxt" i Sverige, oförändrad försäljning i Danmark och en minskad försäljning i Norge. Aktien dalade ned 1,9 procent.

Etrion har anslutit den första anläggningen i ett solkraftsprojekt om totalt 9,3 megawatt i Japan i prefekturen Ibaraki nordöst om landets huvudstad Tokyo. Mito-anläggningen som nu anslutits representerar 2,7 megawatt. Anslutningen till elnätet i projektet väntas pågå fram till augusti 2015. Aktien ställdes upp 5,4 procent.

PA Resources rasade ned 24 procent när handeln återupptogs på fredagen efter handelsstoppet. Bolagets förhandlingar kring kortsiktig finansiering går framåt. Vidare upprepar och förtydligar bolaget att de är under företagsrekonstruktion efter brist på framsteg i låneförhandlingar.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom