Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Skanska: Trump vill investera i infrastruktur

2016-11-09 10:41
En av Skanskas byggplatser. Foto: All over press

Det var två presidentkandidater som var redo att göra stora infrastruktursatsningar, exempelvis i flygplatser och vägar. Då USA är en av Skanskas hemmamarknader är byggbolaget inte heller beroende av handelsförbindelser. Det säger Skanskas presschef Edvard Lind i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt på onsdagen efter USA-valet.

"Vi är och verkar i USA", påpekar han med tillägg att Skanska har såväl intäkter som utgifter i dollar inom sin amerikanska byggverksamhet. Skanskas USA-enheter drabbas därmed inte av transaktionseffekter till följd av dollarrörelser. Dollarns utveckling mot kronan ger dock upphov till en omräkningseffekt för Skanska som koncern.

Under årets nio första månader svarade Skanskas amerikanska divisioner USA Building och USA Civil tillsammans för omkring 40 procent av omsättningen inom Skanskas hela byggverksamhet. Skanska bedriver även utvecklingsverksamhet inom kommersiella fastigheter samt infrastrukturprojekt i USA.

I samband med rapporten för det tredje kvartalet sade Skanskas vd Johan Karlström att det primärt är i USA som det finns en marknad för infrastrukturprojekt.

Skanska är exempelvis en av de privata investerarna när New York-flygplatsen La Guardia renoveras.

För Skanska innebar även undertecknandet av ombyggnationskontrakt av La Guardia tidigare i år en ny rekordstor byggorder om motsvarande 23 miljarder kronor.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom