Skanskas nya vd: Det är en bra marknad

Anders Danielsson blir ny vd för Skanska-koncernen. ”Vi måste vara selektiva”, säger han till Affärsvärlden.
Skanskas nya vd: Det är en bra marknad - anders-danielsson-skanska-affarsvarlden-700_binary_6887800.png

Anders Danielsson började på Skanska 1991 och har sedan dess varit verksam inom flera av koncernens verksamhetsområden. Han har tidigare varit vd för Skanska Norge och framgångsrikt lett två byggenheter och Skanskas bostadsutveckling från förlust till lönsamhet. Innan det var han vd för Skanska Sverige i fyra år.

Under torsdagen blev det känt att han lämnar sin tjänst som USA-chef och blir Johan Karlströms efterträdare på vd-posten. Han har tidigare beskrivits som resultatfokuserad, vilket han tänker fortsätta vara när han tar över rodret i Skanska.

– Huvudinriktningen är att förbättra lönsamheten inom byggverksamheten men också utveckla området för projektutveckling, säger Anders Danielsson till Affärsvärlden.

Han håller med om att lönsamheten för vissa verksamheter i USA måste förbättras.

– Byggverksamheten går bra i Norden, men i USA har vi ett begränsat antal projekt som vi behöver förbättra lönsamheten i. Generellt sett måste vi se till att satsa på rätt projekt där vi har en konkurrensfördel.

Men inga försäljningar är aktuella, hävdar han.

– Nej, vi har den marknaden vi har. Det handlar mer om att vara selektiva när vi väljer projekt, så att vi kan vara konkurrenskraftiga och lönsamma, säger han.

Den sviktande bostadsmarknaden i Sverige verkar inte oroa den tillträdande vd:n.

– Byggverksamhet och projektutveckling går bra, både kommersiellt och bostadsutveckling. Det är en bra marknad, säger han.

Aktien har backat 14,7 procent sedan årsskiftet men är upp 3,9 procent de senaste tre månaderna. Aktiemäklaren Kepler Chevreux rekommenderar köp.

– Aktien har blivit oförtjänt straffad av nedgången på den svenska bostadsmarknaden, det är väl bara ungefär 10-15 procent av deras ebit som är direkt påverkad av Sveriges bostadsmarknad, säger Kepler Chevreuxs analytiker Hjalmar Ahlberg.

Aktien är upp 0,5 procent vid tretiden på torsdagseftermiddagen

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.