Skatteförändringar i vårbudgeten – ska minska klyftorna

2017-03-20 07:37 Direkt Affärsvärlden
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt. Foto: All over press

Vänsterpartiet har kommit överens med regeringen om att höja skatterna med 3 miljarder kronor, fler ska betala statlig inkomstskatt och pengarna ska gå till att minska klyftorna.

Det skriver Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets partiledare, och Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson, i en debattartikel i Svenska Dagbladet på månaden.

För det första ska uppräkningen 2018 av inkomstgränsen för att betala statlig inkomstskatt, de så kallade skiktgränserna, begränsas. Progressiviteten i skattesystemet ökar, vilket väntas öka statens inkomster med 2,7 miljarder kronor. Dessa ska satsas på välfärden och andra viktiga samhällsbehov, skriver de två. Personer med inkomst under cirka 38.200 kronor i månaden berörs inte.

För det andra vill regeringen höja skatten för den som bor utomlands men får inkomster från arbete i Sverige, från 20 till 25 procent. Detta väntas ge 37o miljoner kronor.

Regeringen och Vänsterpartiet är sedan tidigare överens om att sänka skatten för den som lever på sjukersättning, vilket berör omkring 340.000 personer. Skattesänkningen beräknas bli cirka 1.600 kronor per år vid genomsnittlig kommunalskattesats för personer som fyllt 30 år och har hel sjukersättning på garantinivå.

Direkt Affärsvärlden

Premiumnyheter

Aktuellt inom