Skatteverket: Återinvesterad H&M-kupong bör beskattas

H&M:s program för återinvesterad utdelning bör utlösa beskattning. Det uppger Skatteverket till Affärsvärlden.
Skatteverket: Återinvesterad H&M-kupong bör beskattas - hm-butik-affarsvarlden-700_binary_6895386.jpg

I måndags resonerade Analys+ kring varför H&M:s än så länge urstarka balansräkning inte kan eller bör hålla tillbaka utdelningar. Klädjättens styrelse svarade istället med nya defensiva planer för utdelningsupplägget i onsdagens bokslut.

H&M-styrelsen vill införa möjligheten för aktieägare att välja frivillig återinvestering av utdelning i nytryckta aktier, ett återinvesteringsprogram av så kallad DRIP-typ (Dividend Reinvestment Plan).

Storägarfamiljen Persson avser delta i programmet, om det blir av, men i övrigt var det väldigt knapphändigt med information kring upplägget.

Ett uppenbart frågetecken är skattekonsekvenserna för de många svenska privatpersoner som äger folkaktien i en vanlig aktiedepå. Affärsvärlden har nu fått en första initial signal från Skatteverket kring hur myndigheten kan komma att se på H&M:s upplägg.

Skatteverket ger följande mejlkommentar via värdepappershandläggaren Andreas Holmberg, med reservation för att tillgänglig information kring det tänkta återinvesteringsprogrammet ännu är relativt knapp (Affärsvärldens betoning i fetstil i citatet nedan):

Aktieägarna får möjlighet att välja kontanter eller att återinvestera utdelningen efter det att stämman har fattat beslut om utdelning och återinvesteringsplan.
Utdelningen får anses vara disponibel i enlighet med 41 kap. 8 § samt 42 kap. 12 § IL och ska därför tas upp till beskattning. Det är utdelningen i kronor som beslutas av stämman som ska beskattas.
Återinvesteringen av utdelningen är en nyemission som påverkar det genomsnittliga omkostnadsbeloppet för aktierna.

För den som förvarar aktierna på ett investeringssparkonto blir det inga beskattningskonsekvenser.

KOMMENTAR: Skatteeffekt i vanlig depå beror på snittkurs

Givet att inga nya detaljer blir kända som ändrar bedömningen så är Skatteverkets linje ovan att:

  1. Deltagande i DRIP-program skjuter inte upp beskattning av beslutad utdelning (även om den sedan återinvesteras via DRIP).
  2. Återinvesterad utdelning kommer skattemässigt att beaktas som nyemission när det gäller omkostnadsbeloppet för aktierna.

Punkt ett är självförklarande. Återinvestering skulle inte skjuta upp löpande beskattning av kapitalöverföringar (vilket ett återköp hade gjort).

Skatteeffekterna av punkt två är lite krångligare. Detta eftersom att de i praktiken skulle bero på vilka genomsnittliga ingångsvärden en enskild H&M-ägare får på sitt samlade innehav efter  en återinvestering.

  • För innehav som införskaffats längre tillbaka, och som ligger kraftigt på plus till följd av H&M:s stora historiska kursuppgångar, skulle återinvestering på dagens aktiekurs öka innehavets snittkurs. Det skulle i sin tur minska den orealiserade beskattningsbara vinsten*.
  • För innehav som införskaffats på senare års betydligt högre kurser än dagens skulle snittkursen minska, vilket minskar avdragsmöjligheter för orealiserad förlust.

Nu återstår att se om H&M meddelar någon ny detalj i upplägget som kan förändra eller förenkla Skatteverkets bild av DRIP-planen.

Då det gäller en folkaktie spridd på många vanliga aktiedepåer lär inte sista ordet vara sagt.

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter:@AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på:analysplus@affarsvarlden.se

* Schablonregeln

* Har H&M-aktierna ägs så länge att den orealiserade vinsten mot omkostnadsbeloppet blir mer än 400 procent så kan den så kallade schablonregeln användas. Med dagens regler minskar den beskattningen av realiserad kapitalvinst från 30 till 24 procent vid en eventuell försäljning.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.