SKF lyfter på rapport

Stockholmsbörsen noterade sjunkande indexnoteringar under den tidiga tisdagseftermiddagen, i linje med storbolagsindexen i Frankfurt, London och Paris. Riskaversionen sammanfaller återigen med svaghet i råoljepriserna.

I bolagsflödet tog rapportsäsongen
ny fart igen, för dagen med rejäl besvikelse i Alfa, neutral reaktion i Swedbank och så här långt tummen upp för SKF.

SIX Generalindex var klockan 14.15
0,9 procent lägre vid 445 medan OMXS30 var 1,1 procent lägre vid 1.327. Omsättningen uppgick till 8,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.

SKF inkom med bokslut efter
lunchtid. Efter en initial nedåtreaktion valde marknaden snabbt att handla upp aktien efter att ha läst mer av kullagerjättens rapport.

Utsikterna i rapporten var inte
fullt så illa som en del i marknaden kanske hade befarat. I det innevarande första kvartalet räknar SKF på koncernnivå med ”relativt oförändrad” efterfrågan jämfört med fjärde kvartalet. Och på affärsområdesnivå är motsvarande prognoser ”högre” för Automotive, ”något högre” för
Specialty Business och ”relativt oförändrad” för Industrial Market.

I kvartalsutfallen avvek SKF:s
rörelseresultat med hela -33 procent ställt mot SIX News/Inquiry Financials konsensus. I rapporten var dock posterna som SKF särredovisar som jämförelsestörande oväntat stora, vilket fick effekten att resultatavvikelsen justerat för dessa var betydligt lindrigare -6 procent mot förväntat.

SKF:s organiska intäktstillväxt
var förvisso negativ, på -5,2 procent i kvartalet, men den var samtidigt helt i linje med analytikernas lågt ställda förväntningar.

Samtidigt sänkte SKF sitt
rörelsemarginalmål från 15 till 12 procent. Koncernens tillväxtmål justerades till +5 procent organiskt per år över en konjunkturcykel, från tidigare +8 procent totalt per år.

SKF-aktien noteras på +3,9 procent
en dryg timme efter rapporten.

I morse överraskade
verkstadskollegan Alfa Lavals orderingång på nedsidan.

Tidigarelagda order inom marina
pumpsystem lyfte orderingången i fjärde kvartalet men stökade till både kvartalsutfallet och utsikterna för det första kvartalet. Justerar man Alfas orderingång för denna effekt var kvartalsutfallet klart lägre än analytikerna i SIX News/Inquiry Financials konsensusenkät hade väntat sig.

Alfa-aktiens kursras, just nu på
-12 procent, är dock överdrivet enligt en analytiker som SIX talade med. ”Det är helt förklarat av en lägre orderingång. Annars tycker jag att det här är en överreaktion. Kanske 5 procent hade räckt”, säger denne analytiker.

Bland storbankerna blev det
Swedbanks tur att bekänna färg för fjärde kvartalet. Bankens rörelseresultat blev knappt 7 procent lägre än väntat, tyngt av missar på tradingen samt av större kreditförluster än väntat. Varken Citis eller Handelsbankens analytiker ser dock rapporten som särskilt avvikande och aktien handlas relativt odramatiskt på +0,2 procent för dagen.

Lundin Petroleum skingrar en del oro kring oljebolagets utbyggnadsfinansiering genom att ha refinansierat sig med en ny 7-årig reservbaserad kreditfacilitet från hela 23 olika banker. Den nya faciliteten är initialt på 4,3 miljarder dollar och kan utökas till upp till 5,0 miljarder.

Lundin Petroleums aktie var dock
ned 1,3 procent, tyngd av dagens tillbakagång om -3,7 procent till knappt 33 dollar fatet för Brent-råoljans frontmånadstermin.

Studsvik, verksamma inom
kärnkraftstjänster, rasade 18 procent på ett bokslut där rörelseresultatet sjönk ihop.

Index                     

Senast 

I dag %  

I år %

SIX Generalindex             

445    

-0,9    

-8,5

OMX Stockholm 30            

1328    

-1,1    

-8,2

SIX Return index              

834    

-0,9    

-8,5

SIX Sverige cykliskt 15      

368    

-0,5    

-9,0

SIX Sverige defensivt 15     

482    

-0,7   

-9,0

SIX Volatilitetsindex       

26,5    

-4,4   

+48,4

SIX Finans                   

633    

-0,7    

-8,9

SIX Hälsovård                 

372    

-0,5   

-10,9

SIX Industri                 

538    

-1,4    

-7,8

SIX IT                       

168    

-0,7   

-14,6

SIX Konsumentvaror          

1291    

-0,8    

-5,8

SIX Råvaror                  

262    

-0,8   

-10,4

SIX Telekommunikation        

239    

-1,1   

-11,1

SIX Tjänster                

1288    

-0,1    

-6,7

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets