Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

"Skiddumt, Wallenberg!"

2009-03-12 12:25

Först lönedebatten. Och sedan lyxresan till jetsetorten Gstaad. SEB står vid ett pr-mässigt Poltava, skriver Affärsvärldens Jon Åsberg.

Visst. Enskildas kundresa till Gstaad är förstås planerad och bokad sedan länge och ingen kunde förutse att den skulle sammanfalla med den stora lönedebatten för bankens ledning.

Visst. Enskilda är organisatoriskt nästan helt självständigt från banken och samordningen är förmodligen begränsad, inte minst mellan den norska delen och koncernledningen.

Och visst. ”Alla andra gör så!” Det är en ovana i branschen att ta anställda och kunder på kostsamma ”mutresor”. Schweiziska krisbanken UBS vägrar till exempel deppa och flyger viktiga anställda och kunder med fruar till ett chartrat superlyxhotell i St Moritz där till och med spabehandlingarna ingår.

Men, men, men…. vad hjälper det? Det saknas uppenbarligen sunt förnuft på de högsta våningsplanen i SEB och Enskilda. En inte oviktig egenskap hos bankfolk, kan man tycka.

På torsdagsmorgonen stod Marcus Wallenberg i SvT och försvarade lönehöjningen för SEB:s ledning. Man måste säga att han stred tappert. Problemet var förstås att han hade en omöjlig uppgift. Det går ju inte att förklara en höjning av den fasta delen av lönen med att man tar bort den rörliga delen i en tid när den rörliga delen rimligen inte kommer utfalla. Lönerevisionen är då bara ett sätt att höja ledningens löner även i dåliga tider. När miljardvinsterna kommer tillbaka återinför styrelsen förstås en rörlig lönedel. Att ”förändra lönesysmtemet” på det sättet i en av de värsta bank- och finanskriserna i historien är tyder på en skrämmande tondövhet.

Nu tar Marcus Wallenberg planet till Schweiz för att möta kunder på det stora symposium som norska Enskilda arrangerar där. Men Gstaad-äventyret är förstås ytterligare ett symptom på samma åkomma i SEB. Visst kan man ta kunderna på en resa någon gång i goda tider. Men varför i dåliga? Och varför just till Gstaad? Varför inte till Trysil eller, ehhh, Göteborg? Fanns det ingen på Enskilda som insåg att en lyxresa till en jetsetort väcker ont blod i en global finanskris och där banken dessutom ber ägarna om 15 miljarder i nyemission efter att ha pantsatt familjejuvelerna i Baltikum.

Finanskrisen kan kanske inte skyllas på SEB:s styrelse och ledning. Men de har själva skapat den perfekta PR-stormen runt bolaget. Det kan få följder för bemanningen, inte minst på informationsavdelningen som antingen har varnat för konsekvenserna i förväg men inte blivit åhörda (= för dåligt gehör i toppen) eller inte har varnat alls (= för dåligt jobb).

Jon Åsberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom