Skingsley: Fortsatt hög beredskap

Trots en stigande inflation och en stabil BNP-tillväxt behöver beredskapen för att vidta ytterligare penningpolitiska stimulanser vara fortsatt hög, enligt vice riksbankschef Cecilia Skingsley.

Den expansiva penningpolitiken med låga räntor bidrar till stark konjunktur i Sverige och till att inflationen stiger, enligt Riksbankens prognoser. BNP-tillväxten är stabil, arbetslösheten sjunker och inflationen har stigit sedan förra året.

“Men beredskapen för att vidta ytterligare penningpolitiska stimulanser behöver vara fortsatt hög, givet den internationella osäkerheten och att inflationen har varit låg länge.” Det uppger vice riksbankschef Cecilia Skingsley i ett förskrivet tal med titeln “Penningpolitiken i Sverige” på tisdagen.

Man är fortsatt redo att agera även mellan ordinarie möten och kan sänka reporäntan, köpa mer värdepapper, intervenera på valutamarknaden och låna ut till företag via banker. Det uppges vara viktigt att den uppåtgående trenden för inflationen fortsätter.

Riksbanken uppges behöva ta hänsyn till vad som händer i omvärlden avseende penningpolitiken, avmattningen i Kina och oron kring tillväxtekonomier, enligt riksbanksföreträdaren.

Det finns dock risker med låga räntor i Sverige och omvärlden, eftersom det kan leda till överdrivet risktagande. Dessutom brådskar det med åtgärder avseende bostadsmarknaden och hushållens höga skulder, upprepar hon.

Vidare är effekterna av flyktingkrisen svårbedömda där ökningen av antalet som behöver skydd i ökar kraftigt. Prognoserna kommer därför behöva justeras successivt.

Skingsley kommenterar också att inflationsmålet bidragit till stabila inflations- och löneförväntningar, vilka varit gynnsamt för den ekonomiska utvecklingen.

“Att ändra målet för att vi kommer från en period med långvarigt låg inflation skulle inte medverka till större förtroende för inflationsmålet”, säger Skingsley.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.