Skogsbolagen som går mot strömmen

2016-03-24 12:37 Tomas Nilsson
Foto: Goran Strandsten / Alamy/All over press

Holmen och Stora Enso har krympt. Men SCA och Billerud Korsnäs har visat att det inte finns någon naturlag som säger att alla behöver vara förlorare i en bransch på fall.

I dag står skogsbranschen för cirka 11 procent av den totala exporten i Sverige, jämfört med närmare 20 procent år 1980, enligt siffror från Statistiska centralbyrån. Vid millennieskiftet stod skogsindustrin för närmare 2 procent av den totala sysselsättningen – i dag ligger nivån på neråt 1,2 procent, enligt siffror från Skogsindustrierna.

Ett av bolagen som gått mot strömmen är Billerud Korsnäs, som inte äger någon egen skog överhuvudtaget. Bolaget kan också sägas symbolisera det perspektivskifte som har skett i industrin de senaste tio åren. Snarare än att fokusera på industriella strukturer med skalfördelar och synergier mellan fabriker väljer bolagen i dag att lägga mer uppmärksamhet längre fram i värdekedjan, på att specialisera sina produktportföljer, hitta nischer och driva produktutveckling.

Ett av skälen till framgången på börsen är exponeringen mot konsumentförpackningsmarknaden som spås en global tillväxt på 3–4 procent per år. Men framför allt har samgåendet mellan Billerud och Korsnäs – som gjordes 2012 – varit avgörande.

– Vi insåg att Billerud var alldeles för volatilt och därför kom förvärvet av det mer stabila Korsnäs lägligt och logiskt. Det har gett oss en stadigare konstruktion, säger vd:n Per Lindberg.

Detta är en kortversion av Affärsvärldens stora reportage om vinnare och förlorare bland skogsbolagen i Sverige, som publicerades i senaste numret. Prenumeranter kan logga in och läsa hela texten här.

Tomas Nilsson

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet

Alla Tjänstebilar

ANNONS