Skottarna köper guld i valtider

Oroliga investerare köper alltmer guld inför den pågående folkomröstningen om skotsk självständighet. Det skriver CNBC.

Bullionbypost, som enligt egen utsago är den största brittiska guldhandlaren på nätet, har sett en försäljningsökning på 37 procent till skottska kunder mellan den 9 och 16 september. Det är en betydligt kraftigare ökning än för kunder i övriga Storbritannien.

– Efter den första mätningen tror jag att folk började tro att ja-sidan skulle kunna vinna./…/ Närhelst det finns en osäkerhet så ökar det folks benägenhet att köpa guld, säger Rob Halliday-Stein, Bullionbyposts grundare till CNBC.

Han betonar även sin känsla av att människor i större utsträckning köper guld som en slags försäkring.

– Man köper inte en försäkring på sitt hus eller sin bil för att man vill tjäna pengar, utan egentligen hoppas man att man inte behöver den och det är rätt inställning till fysiskt guld. /…/Det är ett sätt att skydda sin förmögenhet, inte att skapa den.

Rob Halliday-Stein säger vidare att han tror att det bli ytterligare en markant ökning av guldköpen om ja-sidan vinner omröstningen.

Bullionvault , en London-baserad webbmarknadsplast för fysiskt guld och silver, säger att försäljningssifrorna som vanligt har ökat i september, men att man även har märkt av en kraftigt ökad aktivitet från skotska medborgare. Fram till den 15 september låg andelen skotska kunder på 4.14 procent. Den 16 september ökade siffran till 8.9 procent.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.