Skygg miljardär kliver fram i ljuset

En av Sveriges mest hemlighetsfulla och skygga miljardärer tar klivet fram i rampljuset. Affärsvärlden kan avslöja miljardärens nya strategi.

Den svenske finans- och affärsmannenJohan Bohmanhar hållit en låg profil i många år.

Nu är det ändring på den saken. Affärvärlden kan avslöja den hemlighetsfulle miljardärens nya placeringsstrategi.

Som en av grundarna tillIBP Fondkommission,som senare såldes till schweiziskaEFG Bankomnämns han i EFG:s årsredovisning från 2002 som ordförande för bankens skandinaviska del. Året därpå var han försvunnen ur årsredovisningen även om han antagligen var delägare i det schweiziska finanshuset också åren därefter.

Därefter råder medieskugga vilket yttrar sig som att den medieskygge Johan Bohman håller en mycket låg profil under alla uppgångsåren på börsen.

Fram till förra hösten, när han nämns som storinvesterare i det amerikanska Floridabaserade telekomutvecklingsföretagetxG Technology där han numer äger cirka 5 procent. Innehavet fick han genom att hans företagsgruppCasper Holdings/Treco Internationallade en mångmiljonbeställning på xG:s basstationer.

I Financial Times omnämndes han i sammanhanget som miljardär, men inte i vilken valuta som avses.

Enligt uppgifterna i tidningen, som senare kom att bekräftas, är Johan Bohman finansiär när xG bygger ett telekomnätverk baserat på den egenutvecklade tekniken xMax. Ordern skulle vara värd 300 miljoner dollar, cirka 2,3 miljarder kronor. Senare nämns mycket lägre summor på 75 miljoner dollar. Enligt planerna ska telefon- och internetkunder kunna kommunicera billigare än i dagens mobiltelefonnät.

Johan Bohman beskrivs i Financial Times-artikeln som en ”hemlig svensk miljardär” som bott i London sedan 1999. Riktigare är antagligen att beskriva honom som en lågprofilmiljardär.

Enligt en Affärsvärldenkartläggning (AFV 40/2008) spelade han till exempel en viktig roll i skapandet av det under 2008 krisdrabbade fastighetsbolagetAllokton.Läs om kartläggningen här.

Johan Bohman är född 1963 och har byggt upp en fastighetsportfölj i Skandinavien och i Tyskland. Han inledde sin karrirär som grundare av IBP Fondkommission (Investment Banking Partner) som senare köptes upp av schweiziska EFG Private Bank. Johan Bohman skapade tillsammans med sin affärspartner Tomas Björkman ett fastighetsimperium under 1990-talet där namnet Allokton användes. Namnet betyder ”den som kommer utifrån”. De två sålde senare in sina fastigheter till det senare börsnoterade Allokton.

Nu är det tydligen slut på hemlighetsmakeriet för nu tar den hemlige miljardären till helt nya grepp för att bli mer utåtriktad. Genom sitt schweiziska företag Treco International har han, enligt uppgift så sent som i januari, startat en hemsida där han gör reklam för sina företag och investeringar. Sajten är autentisk, har Affärsvärlden fått bekräftat.Läs Treco Internationals hemsida i Schweiz här. Som domännamnsinnehavare anges Treco International S.A med care off-adressen Allied Finance Trust AG i Vaduz, huvudstad i skatteparadiset Lichtenstein.

Allied Finance är ett Vaduz-baserat skatteplaneringsbolag som enligt hemsidan är specialiserat på ”moderna klienter” med behov av ”skräddarsydda lösningar”

Bland de strategiska nyheter som presenteras på sajten finns beskedet att Johan Bohman är verksam som investerare inom fem olika branscher, utomfinans(EFG) ochtelekom(xG) ocksåfastigheter,miljöteknikochmedicinska forskningsbolag.

Bland annat skriver Johan Bohman och hans medhjälpare Richard Kromka, Ceinwen Lloyd samt svensken Thomas Edlund att han och hans partners ägnar sig åt en typ av filantropisk (välgörenhet) kapitalism där han utöver de kända investeringarna i tyska och svenska fastigheter nu satsar på projekt i andra länder.

Richard Kromka satte sig nyligen i styrelsen i det på Londonbörsen sidonoterade (AIM-listan) xG Technology.

– I över 20 år har herr Bohman huvudsakligen byggt i den finansiella och i fastighetsmarknaden och han tar nu möjligheten att utveckla affärsmöjlighter iett antal nya(Affärsvärldens kursivering) och existerande områden, framgår det på den nya sajten. Som tillägger:

– Vi har nyligen lagt till bostadsprojekt och hotellutvecklingsprojekt I Thailand, Kroatien och Portugal. Treco kommer att fortsätta vara aktivt i den här branschen och planerar att fortsätta växa på nya platser, skriver Johan Bohman och tillägger att han planerar att ”förbättra infrastrukturen och möjligheterna för lokalbefolkningen i utvecklingsländer”.

Miljöteknikambitionen är också ny. Johan Bohman har investerat I svenskaScandinavian Biogas AB, som sägs vara världsledande I framställning av just biogas. Han överväger också att ”investera i ett nytt solenergiutvecklingsföretag”.

Företrädare för Scandinavian Biogas bekräftar för Affärsvärlden att Johan Bohman är en mindre delägare i bolaget. Vare sig han eller någon av hans medarbetare tycks ha aspirerat på en styrelseplats.

I det tredje affärsområdet som tidigare inte varit allmänt känt, medicinsk forskning, slirar Johan Bohman en del på sanningen på sajten. Det heter där att Treco har ”ett antal medicinska projekt” som bland annat inkluderar satsningar på det svenska private equtiy-bolaget Karolinska Development. Och vidare att ”Herr Bohman personligen initierat grundarna och arrangerat för inbetalningar om hundratals miljoner dollar i dessa projekt:”

-Det är inte korrekt, konstaterar Karolinska Developments vdConny Bogentoftsom ändå tillägger att Johan Bohman varit värdefull för hans företag:

-Jag lärde känna honom för tio år sedan. Han var med som idégivare när vi bildade Karolinska Development 2003. Man kan väl säga att han kom med idéen till själva konceptet och var den som öppnade dörren mot EFG och investeringar i det nätverk som banken har.

Det låter som om han har varit värdefull för er?

-Det kan man säga. Idén om hur vi skulle konstruera det här riskkapitalbolaget, som har fungerat väldigt bra, kommer från honom.

Hur är han som person?

-Han är en ödmjuk och lågmäld person när man lyssnar på honom. Han är stor som person men enkel.

Affärsvärlden har, på olika vägar, sökt Johan Bohman för att få kommentarer kring hans nya satsningar men han har inte ringt tillbaka.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets