Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Släpper bedövningen

2001-01-24 08:00

Astra Zeneca säljer det som en gång lade grunden till Astras internationella verksamhet, lokalbedövningsmedlet Xylocain för tandvården.

Annorlunda var det förr. Just denna verksamhet, med bland annat paradprodukten Xylocain, lade grunden till Astra. Länge svarade denna produkt för huvuddelen av Astras vinst. Till en början var det främst tandläkarna som nyttjade Xylocain. Senare kom den medicinska användningen att bli dominerande.

Astra köpte 1943 rättigheterna till Xylocain av två forskare på Stockholms Högskola, amanuens Nils Löfgren och hans student Bengt Lundqvist, för 15.000 kronor plus fyra procent royalty på försäljningen i 17 år. Forskarna hade vänt sig till läkemedelsbolagen Leo och Pharmacia, men de tackade nej till att utveckla produkten. Astra hade dock ett desperat behov av nya mediciner och valde att satsa på det nya lokalbedövningsmedlet.

Förvärvet av patenträttigheterna till Xylocain brukar betecknas som den enskilt viktigaste händelsen i Astras historia. Xylocain blev en stor internationell framgång, inte minst i USA. På 1950- och 1960-talet bars en stor del av Astrakoncernens vinst upp av USA-bolaget.Intäkterna från Xylocain betalade Astras fortsatta forskning, som så småningom resulterade i två nya stora lyckosamma internationella lanseringar, först hjärt/kärl-medlet Seloken på 1970-talet, därefter magsårsmedlet Losec i slutet på 1980-talet.

Astra Zeneca behåller äganderätten till varumärket Xylocain, och de andra lokalbedövningsmedlen, och utlicensierar rättigheterna inom tandvårdsområdet till Dentsply. Lokalbedövningsmedlen har i dag sin huvudmarknad på det medicinska området, som är en fortsatt prioriterad verksamhet. Astra Zeneca är med försäljningen inte helt ute ur tandvårdsmarknaden. Kvar finns medicinteknikbolaget Astra Tech, som omsätter cirka 1,2 miljarder kronor, och bland annat utvecklar tandimplantat i konkurrens med Nobel Biocare.

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom