Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 08-617 80 00

Små uppgångar på förmiddagens börs

2017-09-12 10:09
Foto: TT

Stockholmsbörsen handlades i en oregelbunden till hävdad tendens i inledningen av tisdagen, med stöd av minskad oro för Irma och Nordkorea. Finans- och råvarusektorerna tog täten på Europabörserna, där S&P Europe- och DAX-indexen steg cirka 0,3 procent.

OMXS30 var upp 0,1 procent till nivån 1.573 efter en knapp timmes handel. Aktier för 1,9 miljarder kronor hade då omsatts, CVC:s placering av aktier för 3,4 miljarder kronor i Ahlsell oräknade.

Distributionsbolagets aktie tappade nästan 6 procent, mer än rabatten på 5 procent som aktierna såldes för i nämnda placering på måndagskvällen.

I OMXS30 var Assa Abloy bästa aktie med en uppgång på 1 procent utan några nyheter. Kinnevik och Boliden steg 0,7-0,8 procent.

Längst ned i storbolagsindexet återfanns SCA och Lundin Petroleum, som har dragit på sig säljrekommendationer från Goldman Sachs och Citi. Bankerna steg något, med undantag för Swedbank som var oförändrad. Nordea gick starkast, plus 0,5 procent.

Dagens rapportbolag, medicinteknikföretaget Sectra, åtnjöt ett ökande rörelseresultat men en orderingång som var något under bolagets egna förhoppningar under det första kvartalet i det brutna räkenskapsåret. Aktien steg 0,5 procent.

SAS förhandlingar med det norska pilotfacket bröt enligt norska medier samman på måndagen, och en eventuell strejk på torsdagen tycks därmed närma sig. Aktien var oförändrad.

Handelsbanken har lagt till Addlife och Addtech på sin småbolagslista. Addlife, vars börsvärde är drygt 4 miljarder kronor, steg 5 procent medan drygt dubbelt så stora Addtech avancerade mer blygsamma 1 procent.

Komatsus grävmaskinförsäljning rusade med 77 procent i augusti enligt ett pressmeddelande från bolaget, som konkurrerar med Volvo. Volvo-aktien var upp 0,1 procent. Sektorkollegorna Atlas Copco och Sandvik backade däremot med 0,2 respektive 0,4 procent.

Academedia steg nästan 3 procent efter att ha meddelat ett förvärv av en yrkesutbildare för drygt en halv miljard kronor, huvudsakligen finansierat med en företrädesemission som stöds av huvudägarna Rune Andersson (via Mellby Gård) och EQT.

Wesc klättrade drygt 6 procent under sedvanlig låg omsättning efter att en emission nästan nådde målet: 27 av 29 miljoner kronor, 93 procent, tas in.

Billerud Korsnäs steg 3 procent. Goldman Sachs har lagt till aktien på sin "conviction list".

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom