Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Småägarnas krav på Riksgälden

2008-11-26 14:21

Carnegies styrelse och Riksgälden måste lägga korten på bordet om pantsättningen av Carnegie. Det kräver en lång rad småägare i ett upprop.

Ägarupproret i Carnegie har hittills samlat 1,3 miljoner aktier, enligt initiativtagaren Ronald Bengtsson.

I ett pressmeddelande kräver småägarna att Carnegie och Riksgälden presenterar de avtal som ligger till grund för förstatligandet av dotterbolagen.

"Vi är förvånade över att styrelsen agerar så passivt. Det bör visserligen vara mycket svårt för Riksgälden att sälja två bolag som man inte kan garantera att man äger. Risken finns dock att någon lockas att köpa de två eftertraktade bolagen trots det. I det läget får vi en ännu mer komplicerad situation än vad vi redan har. Vi behöver snabbt reda ut vad som gäller", skriver Ronald Bengtsson i ett pressmeddelande.

Enligt pressmeddelandet har Riksgälden accepterat att lämna ut låne- och pantbreven om styrelsen i Carnegies moderbolag ger sitt tillstånd.

"Bolaget meddelar, genom sin informationschef, att styrelsen kommer att ha ett möte med Riksgälden senare i veckan och att vi troligtvis kommer att få ut breven då. Det duger inte, vi behöver med säkerhet veta att vi får ut breven", skriver Ronald Bengtsson.

Småägarnas kräver vidare att de pantsatta dotterbolagen återgår till Carnegie eftersom panten inte hanterats på ett riktig sätt:

"Det enda rimliga enligt vår mening är att styrelsen och Riksgälden erkänner sitt misstag och återlämnar panten och att handeln i aktien startar med omgående verkan. Finansinspektionen har gett sitt tillstånd, så det är en verksamhet som redan är i full gång."

Styrelsen i D Carnegie & Co krävde redan i förra veckan att Riksgälden redovisar på vilka grunder som panten togs i anspråk. En grupp storägare kommer också att rösta för att tillsätta en särskild granskningsman i bolaget som ska utreda ansvaret för det inträffade.

Per Agerman

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom