Småbolagsmaskinen på Stureplan

Doldisradarparet Per-Anders Tammerlöv och Per Åhlgren har styrt fondkommissionären Mangold tillsammans de senaste 13 åren. Kampen för att karva ut en egen plats på den stenhårda finansmarknaden har flera gånger fört firman ut på riskfyllda äventyr. Ibland lite för riskfyllda.

Våren 2012 var stökig på aktiemarknaden både i Sverige och globalt. Från mitten av mars till mitten av juni backade Stockholmsbörsen kraftigt och årets inledande uppgång raderades ut. En dag i början av juni satte Dagens Industri rubriken ”Tvärnit” på förstasidan och konstaterade att dörren för börsnoteringar hade stängts efter Facebooks misslyckade notering i New York och den förnyade oron i eurozonen med epicentrum i Grekland.

Det hindrade inte Mangolds ordförande Per Åhlgren och vd Per-Anders Tammerlöv från att ringa i börsklockan på Nasdaqs kontor i Frihamnen i Stockholm torsdagen den 12 juli. Ringningen markerade första handelsdagen för Mangold-aktien på First North-listan. Hade Mangold behövt ta in nya pengar kanske noteringsplanerna hade grusats, men fondkommissionären hade inga sådana behov. Tolv år efter starten var firman lönsam och delade ut pengar till ägarna. 2012 skulle också bli året då verksamheten för första gången snuddade vid den magiska gränsen 100 miljoner kronor i årsintäkter.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här