Smygfoto avslöjar britternas brexitstrategi

2016-11-29 15:06 Direkt Affärsvärlden
Mar Carney. Foto: All over press

Den brittiska regeringen kan försöka att både äta kakan och behålla den i Brexitförhandlingarna.

Storbritannien ska i förhandlingarna försöka att både begränsa EU-medborgare från att passera landsgränsen och samtidigt behålla handelsvillkoren på den gemensamma marknaden. Det framgår av handskrivna dokument som bars av en medhjälpare till Mark Field, vice ordförande i de konservativas parti och parlamentsledamot, som en frilansfotograf fotograferat i smyg och som bland annat Business Insider refererar till.

Av anteckningarna framgår dock att det är osannolikt att strategin lyckas.

Storbritannien kan också försöka att sträva efter en separat uppgörelse med Kanada "Canada plus", vilket kan vara en referens till det nyligen tecknade EU-avtalet med Kanada, enligt tidningen som tolkat anteckningarna.

Frankrike pekas ut som britternas största problem. I anteckningarna noteras att "ett väldigt franskt förhandlingsteam" kan skada planerna på ett avtal med Kanada. Därutöver står det att förhandlingarna kring servicesektorn, som enligt Business Insider kan handla om passrättigheterna för finanssektorn, är svårare eftersom "fransmännen hoppas på affären".

Att centralbankschefen Mark Carney vill se en övergångsperiod vid en Brexit gillas inte heller, nedskrivet står: "Övergång, benägen att göra det" och "Vi måste slutföra förhandlingarna".

En talesperson hos regeringen har för Financial Times och The Telegraph förnekat att dokumentet tillhör regeringen och menar att det inte speglar deras syn. Kvinnan som bar dokumentet ska varken vara anställd eller rådgivare hos regeringen, menar talespersonen.

Utsikterna att Storbritannien får tillgång till den europeiska marknaden grumlas ytterligare av ett uttalande från eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem på tisdagen.

"Vi kan inte tillåta att ett tredje land har fullt tillträde till euroområdets finansmarknad med andra kapitalkrav och annat konsumentskydd, och så vidare", sade han under en utfrågning i Europaparlamentets ekonomiska utskott.

Direkt Affärsvärlden

Premiumnyheter

Aktuellt inom