Snabb återhämtning efter initial nedgång på börsen

Stockholmsbörsen handlades uppåt under den tidiga handeln på torsdagen. En nedgång under de inledande minuterna av handelssessionen raderades snabbt ut. Investerarna smälte räntebeskedet i USA, som bjöd på en väntad sänkning av styrräntan med 25 punkter.
Snabb återhämtning efter initial nedgång på börsen - omx-upp-700_binary_6954793.jpg

Vid 9.45-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,3 procent till nivån 1.604. Aktier för 1,2 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Fed-chefen Jerome Powell uppgav att onsdagens räntesänkning ska ses som en försäkring för att motverka risk på nedsidan. Det är däremot inte början på en lång serie av räntesänkningar, men han påpekade också att det heller inte är uttalat att det bara handlar om en sänkning.

Federal Reserves räntesänkning tillfredsställde däremot inte USA:s president Donald Trump som i stället uttryckte sin besvikelse.

”Vad marknaden ville höra från Jay Powell och Federal Reserve var att detta är början på en långsiktig och aggressiv räntesänkningscykel, vilket skulle hålla jämna steg med Kina, EU och andra länder…”, skrev presidenten på Twitter.

Enligt Commerzbank-ekonomen Bernd Weidensteiner är det nu en öppen fråga om Federal Reserve fortsätter att sänka räntan. På SEB räknar de dock fortsatt med ytterligare en sänkning innan årsskiftet.

Nätmodehandlaren Zalando, som delägs av Kinnevik till 32 procent, presenterade ett resultat för det andra kvartalet som överträffade analytikernas förväntningar enligt Infront Datas konsensusprognos. Det justerade rörelseresultatet uppgick till 102 miljoner euro jämfört med ett väntat värde på 96,2 miljoner euro. Zalando steg över 10 procent på Frankfurtbörsen och drog med sig Kinnevik som klättrade upp knappt 3 procent.

Pareto beskriver Zalandos försäljning under kvartalet som starkt, men i linje med förväntningarna. Kostnadskontroll över administrativa kostnader uppges ha bidragit till att det justerade resultatet kom in något över förväntningarna.

Storbankerna noterade en god utveckling. Nordea och Handelsbanken höjdes båda 1,4 procent medan uppgången i Swedbank och SEB inte var lika stor. Swedbank steg 0,8 procent och SEB stärktes 0,6 procent.

Sämre utvecklades Boliden var ned liksom den bredare sektorn ute i Europa sedan Fed-beskedet pressat ned råvarupriserna. Boliden ställdes ned 1,3 procent.

Onsdagens rapportförlorare Securitas återhämtade sig en del på torsdagen. Aktien steg 1,3 procent. I spåren av rapporten har Deutsche Bank höjt sin rekommendation för säkerhetsbolaget till behåll från sälj.

Société Générale har sänkt sin rekommendation för ABB till behåll från köp. Riktkursen sänks till 20 från 24 schweizerfranc. Aktien trycktes ned 0,7 procent.

Kambi har ingått ett sportboksavtal med Penn National Gaming, som är en operatör för över 40 bettinginrättningar i 19 amerikanska delstater. Aktien belönades med en uppgång på 13 procent.

Forskningsbolaget Alligator Bioscience som föll 35 procent under onsdagen återhämtade sig med drygt 4 procent. DNB har sänkt riktkursen till 29 kronor från 42 kronor efter det avbrutna samarbetet kring läkemedelskandidaten ADC-1013 men behåller sin köprekommendation för aktien.

Bland de mindre rapporterande bolagen föll Peckas Naturodlingar med drygt 5 procent. Kretsloppsbolaget presenterade en rapport för det andra kvartalet där resultatet försämrades trots en omsättningsökning på 51 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets