Snart tvingas långivarna rädda bostadsbolagen

Det är inte bara ungdomar som slås ut från bostadsmarknaden, det gör även de bostadsbolag som de senaste åren försökt utveckla den. Hela fyra av nio börsnoterade bostadsutvecklare riskerar att inte överleva året.
Snart tvingas långivarna rädda bostadsbolagen - oscar-properties-700_binary_6947966.jpg

Aktiemarknadens dom mot de fyra bostadsutvecklarna Prime Living, Oscar Properties, SSM Holding och Tobin har varit hård. Det går värst för den först nämnda som haft fokus på just ungdomsboende. I år har deras kurs rasat med 58 procent till 2,55 per aktie (alla kurser per 1 mars), vilket betyder att marknaden värderar varje krona av bolagets eget kapital till bara 19 öre. För Oscar Properties är kursfallet på 17 procent, så att varje krona i eget kapital värderas till 36 öre. Motsvarande siffra för SSM och Tobin är 50 öre.

Med undantag av Alm Equity rinner pengarna nu i en strid ström ut från bolagen. För de nio bostadsutvecklarna tillsammans rör det sig om cirka 150 miljoner kronor per månad. Det ger stigande likviditetsproblem då levebrödet, försäljning av bostäder, går trögt eller helt upphört. För vissa återstår nu bara att försöka sälja pågående projekt eller skaffa externt kapital för att klara löpande kostnader.

Obligationsinnehavare har redan fått lätta på villkoren i en del bostadsutvecklare. Det lär hända fler gånger under 2019.

Bostadsutvecklarna sitter nu i en rävsax som klämmer från alla håll. Försäljningen går trögt eller rentav uselt, bolagens kassor sjunker oroväckande snabbt, samtidigt som återbetalning av stora obligationslån rycker allt närmare. Aktieägarna vill knappast ställa upp med mer pengar, i synnerhet inte i de fall där eget kapital värderas ner. Vem vill skicka in en krona i Oscar Properties, när den omedelbart värderas till 36 öre? Möjligheten att låna pengar är också beskuren, då flera spelare redan nu har problem att betala räntor på sina lån. Och får de nya lån, är det till räntenivåer på minst det dubbla de har i dag. Magnolias senaste obligationslån blev till Stibor plus 8,5 procent och då tillhör Magnolia inte de minst kreditvärdiga.

Hoppet för de som är mindre kreditvärdiga står till att banker och andra långivare ställer upp med kapital för att undvika att hamna med bostadsbolagen i knät.

Läs hela artikeln om bostadsutvecklarna här eller i senaste numret av Affärsvärlden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.