Sobi miljardköper preparat från Novimmune

Sobi förvärvar preparatet emapalumab och relaterade tillgångar från Novimmune för 515 miljoner schweizerfranc, motsvarande cirka 4.897 miljoner kronor.

Förvärvet innebär att det tidigare kommunicerade licensavtalet med Novimmune kommer att ersättas av detta avtal. Av köpeskillingen ovan har 400 miljoner schweizerfranc åtagits enligt det tidigare exklusiva licensavtalet för emapalumab.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Genom förvärvet av emapalumab får Sobi tillgång till alla tillgångar relaterade till emapalumab inklusive medarbetare som arbetar med klinisk och biofarmaceutisk utveckling av preparatet, samt en option till de gemensamma finansiella rättigheterna till NI-1701 och NI-1801, två produktkandidater inom immunonkologi.

Vidare får Sobi en så kallad priority review voucher (PRV) inom den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA:s program för en prioriterad granskningsprocess.

Förvärvet förväntas inte ha någon påverkan på resultatet 2019 och förväntas slutföras under det tredje kvartalet 2019, förutsatt erhållande av sedvanliga godkännanden från berörda konkurrensmyndigheter.

Förvärvet är skuldfinansierat med nya banklån via BNP Paribas, Danske Bank, Skandinaviska Enskilda Banken och Svenska Handelsbanken.

“Förvärvet av emapalumab och relaterade tillgångar är ett viktigt steg i Sobis transformation att bli en global ledare inom sällsynta sjukdomar”, säger Guido Oelkers, vd på Sobi.

Emapalumab är en human monoklonal antikropp som binder till och neutraliserar gammainterferon. I USA är emapalumab godkänt för pediatriska och vuxna patienter med primär hemofagocyterande lymfohistiocytos (HLH) där sjukdomen är återkommande eller fortskridande, som inte svarar på eller är intoleranta mot konventionell HLH-behandling.

Sobi förvärvade de globala rättigheterna till emapalumab från Novimmune genom ett exklusivt licensavtal som tillkännagavs i juli 2018 vars avtal nu alltså ersätts med detta avtal.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.