Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Sobi och Nordea lyfter

2018-11-13 10:18
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Stockholmsbörsen tog inte intryck av vare sig stora nedgångar i måndagens handel på Wall Street eller av en påföljande överlag negativ asiatisk börsutveckling, utan steg i likhet med de större kontinentala börserna på tisdagsmorgonen.

Bland vinnarna för dagen märktes Nordea, efter medieuppgifter om att Cevian kan ha börjat köpa aktier i banken, samt Sobi, som köpt USA-rättigheterna till läkemedlet Synagis.

Vid 10-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,6 procent till nivån 1.524. Aktier för 1,6 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. I Tyskland och Frankrike steg motsvarande index 0,5 procent.

I storbolagsindexet tog finländska banken Nordea ledningen med en uppgång på drygt 3 procent. Enligt Dagens Industri har Cevian Capital, med finansmannen Christer Gardell i spetsen, granskat Nordea inför en möjlig större investering. Tecken finns på att Cevian redan har köpt aktier för flera miljarder i banken, uppger tidningen. Övriga storbanker uppvisade bara marginella rörelser kring nollstrecket.

Uppåt var det även för Autoliv och andra bolag med fordonskoppling. I Kina tändes hopp om framsteg i den besvärliga handelskonflikten med USA efter uppgifter om landets vice premiärminister ska besöka USA:s finansminister Steve Mnuchin. Autoliv steg drygt 1 procent, Veoneer 2 procent och Concentric 1,8 procent. Morgan Stanley har upprepat sin rekommendation övervikt för Autoliv, om än med sänkt riktkurs.

Tydligt upp var det även för en rad konjunkturkänsliga verkstadsbolag. Sandvik, Alfa Laval, Atlas Copco och SKF steg 0,6 till 1,2 procent.

Alfa Laval håller kapitalmarknadsdag på tisdagen. I en intervju med Dagens Industri säger vd Tom Erixon att han tror att konjunkturen "håller i sig åtminstone över 2019". Bolaget har också tagit två order för leverans av pumpsystem till oljeplattformar till ett värde av cirka 175 miljoner kronor.

Svagast för dagen bland storbolagen var skogsjätten SCA, som backade 1 procent, femte handelsdagen i följd med nedgångar.

I samma riktning gick oljebolaget Lundin Petroleum, sedan oljepriserna fortsatt ned. Brentoljan handlades kring 69:40 dollar per fat, ned cirka 1 dollar från måndagseftermiddagens nivåer. Lundin tappade 1,6 procent.

Sobis köp av USA-rättigheterna till läkemedlet Synagis från Astra Zeneca för totalt 13,6 miljarder kronor fick gott betyg av marknaden. Aktien lyfte 5 procent.

Kontanthanteringsbolaget Loomis har tecknat en amerikansk order med ett värde om cirka 48 miljoner dollar. Avtalet belönades med en uppgång om 1,7 procent.

Gamingbolaget Paradox steg 1,5 procent efter att ha rapporterat en rörelseresultatökning om 29 procent till 68,3 miljoner kronor för det tredje kvartalet.

På rekommendationsfronten har Pareto inleder bevakning av Cellavision med en säljrekommendation och riktkurskursen 230 kronor. Aktien backade knappt 4 procent till drygt 261 kronor.

Pareto har också inlett bevakning av Boule Dianostics. Här blev rådet köp med riktkursen 79 kronor, vilket följdes av en uppgång på strax över 7 procent.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom