Sobi uppdaterar sina utsikter

Läkemedelsbolaget Sobi uppdaterar sina utsikter för 2016 bara tre dagar efter bokslutet där bolaget meddelade prognoser.

Anledningen är den positiva rekommendation som den vetenskapliga kommittén för humanläkemedel (CHMP) gav för Alprolix på fredagen och att Sobi nu väntar sig att Europeiska kommissionen kan komma att tilldela produkten marknadsgodkännande under andra kvartalet 2016.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Sobi förväntar sig nu att intäkterna för helåret kommer ligga i intervallet 4.800 till 5.000 miljoner. Intäkterna omfattar en engångskredit för Elocta på 300 till 325 miljoner och för Alprolix på 300 till 325 miljoner, vilket inte skulle påverka likvida medel. Bruttomarginalen förväntas ligga i intervallet 68 till 70 procent.

Ebita för helåret förväntades hamna i intervallet 1.200 till 1.300 miljoner.

Enligt SIX News/Inquiry Financials analytikerenkät inför bokslutet väntades försäljningen i snitt uppgå till 4.940 miljoner kronor under 2016. Ebita enligt analytikerkåren väntades i snitt landa på 1.731 miljoner för 2016.

Prognoserna som lämnades i fredags var intäkter i intervallet 4,3 till 4,5 miljarder kronor, bruttomarginal om 66-68 procent och en ebita-vinst i intervallet 700-800 miljoner kronor.

Sobi kommer att fortsätta att investera i lanseringen av Elocta och Alprolix och kommer dessutom att påföras en kostnad på 250 till 300 miljoner, motsvarande hälften av Biogens nuvarande utvecklingskostnader för produkterna. Kostnaderna kommer att tillfalla Sobi samtidigt som marknadsföringstillståndet för produkterna överförs till Sobi, vilket förväntas ske under första kvartalet 2016 för Elocta och under andra halvåret 2016 för Alprolix. Dessa extra kostnader är inkluderade i utsikterna.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience