Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Société Générale: Sälj verkstadsbolaget - ska ner 32 procent

2017-11-23 08:11
Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT

Investmentbanken Société Générale står fast vid sitt säljråd på Sandvik efter verkstadsbolagets kapitalmarknadsdag i den tyska staden Tübingen i början av veckan.

"I takt med att effekterna av decentraliseringsstrategin avtar bedömer vi att bolagsledningen kommer att vara under press att leverera de resultat som marknaden förväntar sig, givet den starka aktiekursutvecklingen (upp 31 procent hittills i år) och högre värdering, med en ev/ebitda-multipel på 13,2 gånger 2018 års vinst - en 11-procentig premie jämfört med sektorn", uppger Société Générale i en analys.

Investmentbanken anser att det är oroande att Sandvik bara befinner sig i en mycket tidig fas när det gäller utvecklingen av så kallad additiv tillverkning.

Vidare tror investmentbanken att eventuella förvärv på metrologiområdet inom samma affärsområde (Machining Solutions, SMS) skulle behöva ske till ett högt pris, vilket skulle kunna späda ut vinsten för Sandviks aktieägare.

Société Générale anser inte heller att Sandvik har en tydlig strategi för att nå sitt rörelsemarginalmål inom affärsområdet Sandvik Materials Technology, SMT.

Société Générales riktkurs är alltjämt 100 kronor, att jämföra med onsdagens stängningskurs 148 kronor.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom