Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 08-617 80 00

Sökmotorer hittade Sandviks rapport innan publicering

2017-07-17 14:01
Foto: Sandvik

Bloombergs sökmotorer lyckades komma åt detaljer i Sandviks rapport innan den gjordes tillgänlig för allmänheten, uppger verkstadsbolagets vd Björn Rosengren.

Att bland annat omsättningen från Sandviks andra kvartal publicerades i förtid av nyhetsbyrån Bloomberg beror på att nyhetsbyråns sökmotorer fiskade upp dem ur rapporten när denna laddades upp till Sandviks sajt några minuter i förtid jämfört med vad som hade beslutats.

Det sade Sandviks vd Björn Rosengren till nyhetsbyråer på måndagen, inför att han skulle presentera själva rapporten för dem under en presskonferens.

Bloombergs första Sandvikflash, som rörde omsättningen, publicerades klockan 10.40, 50 minuter före det publiceringsklockslag, 11.30, som hade kommunicerats av Sandvik den 28 juni.

Enligt Björn Rosengren gick det styrelsemöte om rapporten som skulle föregå rapportsläppet dock oväntat snabbt tack vare en stark och okomplicerad rapport, och bolaget beslutade därför att publicera tidigare än den ursprungliga planen.

Därför, menar Björn Rosengren, var skillnaden mellan Bloombergs flash och det avsedda publiceringsklockslaget, bara ett par minuter.

"Olyckligt så visade det sig att när vi skulle släppa rapporten tidigare… Vi var färdiga med styrelsemötet så pass mycket tidigare i dag eftersom det var en väldigt enkel och bra rapport. Så när vi skulle släppa den ut, så ett par minuter före lades den upp på baksidan av hemsidan, varmed några sökmotorer från Bloomberg lyckades plocka upp den här ett par minuter innan vi hade släppt den", sade han, och fortsatte:

"Det var alltså inte fråga om någon timme eller någonting, utan det var i samband med släppningen av rapporten."

Björn Rosengren sade att händelsen är anmäld till Stockholmsbörsen, och underströk ett par gånger, tillsammans med bedyrande om att Sandvik beklagar det inträffade, att det var en fråga om några minuters skillnad mellan faktiskt och planerat rapportsläpp; inte de cirka 40-50 minuter i förtid som marknaden baserat på tidigare kommunicerad information trodde att det rörde sig om.

"Nej, inte alls, vi skulle släppa rapporten klockan 10.37 på grund av att vi var färdiga så pass tidigt med styrelsen", sade han på en fråga om tänkt publiceringsklockslag.

Han fortsatte:

"Vi ville inte ha den hängande: börsreglerna är ganska tydliga i att den ska ut så fort den är godkänd av styrelsen, varmed vi skulle släppa den där. Då blev det ett par minuter efter som den gick ut. Så det var inte 11.30, så det rör sig inte om en timme på långa vägar, utan bara ett par minuter."

Så det som hade kommunicerats i förväg om 11.30 gällde inte?

"Nej, börsreglerna säger att när rapporten är godkänd, och eftersom styrelsemötet gick väldigt fort och alla var glada och nöjda, så sade vi att vi måste få ut den, med risk för att någonting ska kunna komma ut, och därför tryckte vi ut den. Sådär är det, så det rör sig inte om någon timme eller att den skulle ut 11.30."

Sandviks rapport publicerades klockan 10.47 via Cision. Klockan 11 publicerades sedan Atlas Copcos halvårsrapport och 11.45 Alfa Lavals, båda enligt tidigare kommunicerade klockslag.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom