Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Soljagande svenskar flyr Sverige – hit åker de

2016-07-07 13:25
Småbåtshamn i Kroatien. Foto: All over press

Sol och bad, stadsliv eller både och. Resebokningarna har ökat med runt 15 procent sedan förra året, och regnet pekas ut som den viktigaste orsaken till att vi packar väskorna i juli.

– Vädret är det som styr oss mest om det gäller att åka eller inte, säger Karin Starkman Ahlstedt på Ticket.

Bokningarna till julisemestern ökade redan tidigt under året, vilket tyder på att svenskarna har ett ganska bra minne.

– Fjolårets sommar var extremt dålig. Det var väldigt svårt att få tag på resor, så folk satt hemma i stugorna och frös. Med det i färskt minne så har det varit ytterligare tryck på att resa iväg i sommar, säger Starkman Ahlstedt, kommunikationsansvarig på resebolaget som tagit fram siffrorna.

Populärast i år är Kroatien och Mallorca. De båda resmålen ökar med över 50 procent vardera.

– Kroatien har slagit igenom på allvar och blivit ett alternativ till Grekland och Spanien, säger Karin Starkman Ahlstedt.

Men när vissa resmål går framåt får naturligtvis andra stå tillbaka. Turkiet har drabbats hårt, sedan fjolåret har bokningarna minskat med hela 40 procent.

– Dels att folk är oroliga eftersom det händer en del i Istanbul och närliggande Syrien. Men det är också vanligt att när resmål ökat kraftigt blir det en rekyl, ett litet mellanrum när folk väljer något annat. Det såg vi bland annat på Thailand för ett par år sedan.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom