Sony kan sälja smartphoneverksamhet

Fokus ska framöver ligga på mer snabbväxande affärsområden som film, musik, tv-spel och bildsensorer.

Teknikföretaget Sony meddelade i dag att de inom de närmaste tre åren ska nå ett rörelseresultat om 500 miljarder yen, motsvarande 4,2 miljarder dollar, genom fokus på tillväxt i teknikapparater, spel och underhållning. Det rapporterar Wall Street Journal i samband med en nyhetskonferens som Sony höll på onsdagen.

I den nya strategirapporten, som presenterades av vd Kazuo Hirai, siktar bolaget på att nå sitt mål i mars 2018.

Strategin är också i linje med den pågående omstruktureringen där Sony planerar att knoppa av sitt segment inom audio och visuell teknik till helägda dotterbolag kring oktober i år. Fokus kommer i stället att ligga på mer snabbväxande affärsområden som film, musik, tv-spel och bildsensorer, uppger bolaget.

Det framgår även i strategirapporten att målet för avkastning på eget kapital, ROE, ska överstiga 10 procent. För det innevarande verksamhetsåret som slutar i mars, spår han en negativ ROE på -7,4 procent.

Bolaget har på senare tid genomfört aggressiva kostnadsbesparingar och under förra året sålde de sin pc-verksamhet för att förbättra lönsamheten i sin elektroniska avdelning. Än i dag kämpar bolaget med effekterna från cyber-attackerna som utfördes i deras film-division förra året.

Vidare säger Kazuo Hirai att bolaget kommer att förbättra sin transparens och ge sina avdelningschefer större flexibilitet. I den nya organisationsstrukturen kommer Sony också att lägga ihop sina mindre lönsamma verksamheter inom mobil och tv till en så kallad “volatility management”. Han vill inte heller utesluta möjligheten att sälja sina tv- och smartphone-verksamheter.

Slutligen aviserade Sony att finanschefen Kenichiro Yoshida och chefen för teknikapparater Tomoyuki Suzuki per den 1 april kommer att befordras till vice ordföranden i bolaget.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.