Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Sopar banan med Varian”

2019-04-10 18:00
Georg förvaltar fonden All Star.

"Det kommer att finnas utrymme för Elekta i många år framöver", säger Georg Norberg som förvaltar fonden All Star.

När vi intervjuade dig för två år sedan sa du att du håller dig borta från spelbolag som Betsson, Unibet och Leo Vegas, eftersom du inte gillade deras verksamhet. Vad säger du nu?

– Där kan man nästan säga att jag var lite tidig. Jag har fått efterföljare. Nu är det två stora fondbolag som har lämnat kasinobranschen men det är ingenting som de har kommunicerat. Men flera gamingbolag är rätt roliga, exempelvis det MTG som blir kvar efter avknoppningen, utan tv-delen som nu är Nent, eller också datorspelsutvecklaren THQ. Men de är inga bolag som jag har tagit in eftersom mitt fokus är på större bolag, med några få undantag.

Ett av de större innehaven är Billerud Korsnäs som haft det motigt på senare tid, vad är din take?

– Jag vidhåller att det är ett bra bolag, men det hade varit bättre att köpa dem nu. De har haft motvind i form av att massapriset har ökat dramatiskt. Det som den förre vd:n Per Lindberg lämnade efter sig var ett stort investeringsprogram i form av en kilometerlång kartongmaskin på Gruvön. Man trodde att det skulle kosta 5 miljarder kronor men det blev ytterligare 2 miljarder dyrare. Ibland får man vara tacksam att det inte blir större än så, om man jämför med andra stora projekt som Nya Karolinska.

Den nya maskinen ska väl tas i bruk snart?

– Den ska starta i april och kommer att ge dem en ordentlig skjuts framåt. De kan tjäna en miljard om året på den där maskinen, men kanske först om fem år. De ska börja med liner, alltså ytskiktet på kartonger. Företagets potentiella intjäning kommer att öka dramatiskt med åren. Sedan finns en annan intressant sak: skuldsättningen är stor men det beror inte på att Billerud Korsnäs har gamblat – de är storägare i Bergvik Skog, och om de säljer sin del får de ner skulderna. De amerikanska hedgefonderna som har blankat aktien har nog inte förstått hur mycket skogen är värd. Men affären är under förhandling nu, och det blir förhoppningsvis klart till sommaren var det landar.

Ett undantag i fonden är det mindre innehavet Munters, hur resonerar du där?

– Munters är en liten krydda. Aktien såldes in på börsen under lite yviga former och värderingen blev för hög, eftersom satsningen på datacenter kom av sig. Det blev en sunkbusiness fullständigt samtidigt som den traditionella delen inte räckte till. Men det är ett fint gammalt svenskt bolag, som också ligger bra till vad gäller hållbarhet. Jag tror det kan börja flyga igen, om än på lite lägre höjd. Alfa Laval var intresserade av att köpa Munters, men börsen betalade högre. Jag tror inte att intresset har avtagit från Alfa Lavals sida. Eftersom börsintroduktionen gick dåligt är Nordic Capital kvar som huvudägare, det är en seriös aktör som kommer att ta tag i det här. Vad man kanske glömmer med Nordic Capital är att de var pionjärer när de skapade privat sjukhus med Capio, lite som Stenbeck på sin tid när han utmanade mediebranschen.

Ert största innehav är strålterapibolaget Elekta, med den tyska vd:n Richard Hausmann – tror du på honom?

– Ja, han har arbetat på Siemens med röntgen men sedan är han också mycket noggrann och numera producerar de ingenting på lager. Vad de tillverkar är vad de säljer. De har också satt upp en fabrik i Kina men det viktigaste är att de har byggt maskinen Unity där man kombinerar mr-röntgen med strålning och det är en fullständig deal breaker. De kommer sopa mattan med den amerikanska konkurrenten Varian. Maskinen fungerar och används på patienter, den har fått CE-märkning i Europa, sedan årsskiftet även i USA. Det är stora, dyra pjäser och i slutet av nästa år har de lovat att sälja 70 maskiner och de har redan sålt 40. Jag tror att den här maskinen kommer att bli standard. Generellt saknas mycket kapacitet inom cancervård. I många utvecklingsländer finns det inte alls. Kina har lagt en enorm investeringsbudget. Elekta har varit i landet sedan 1980-talet och tagit 60 procent av nyförsäljningen där. Ibland kan man få höra att målstyrda mediciner kommer hantera cancertumörer i framtiden men det kommer att finnas utrymme för Elekta i många år framöver.

Georg Norberg

Fond: All Star.

Förvaltat kapital: ”Vi kommer att avveckla fonden Power Play. All Star är den fond som vi ska lansera publikt som vår rena aktiefond. Målsättningen är 100 miljoner kronor inom kort.”

Utveckling i år: +14,5 procent.

Helene Rothstein

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom