Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Soros: Brexit utlöser allmän utflyttning

2016-06-09 10:03
Foto: Dabkowski,Wiktor/All over press

Finansmannen George Soros har på sistone gjort ett flertal transaktioner i ett sätt att skydda sig mot förväntade försvagningar på en rad marknader.

Hans fond på 30 miljarder dollar uppges ha sålt aktier och istället köpt på sig guld och aktier i guldbolag, tillgångar som betraktas som säkra i tider av turbulens. Det skriver Wall Street Journal och hänvisar till källor.

Det är främst Kina som sägs oroa George Soros och ligga till grund för de senaste affärerna. I ett mail till finanstidningen uppgav George Soros att Kina fortsätter lida av kapitalflykt och landet har sett sina valutareserver sina medan andra asiatiska länder har samlat på sig utländsk valuta.

”Kina står inför interna konflikter inom dess politiska ledning, och under det kommande året kommer det att försvåra dess förmåga att hantera ekonomiska frågor”, tillade George Soros.

Ett annat makroområde som också oroar George Soros är EU. Enligt honom är chansen stor att EU kollapsar på grund av migrationskrisen, fortsatta utmaningar i Grekland och en potentiell Brexit.

”Om Storbritannien lämnar kommer det att utlösa en allmän utflyttning och upplösningen av EU kommer att bli praktiskt taget oundviklig”, sade George Soros.

George Soros är känd för sina investeringar med relation till makrohändelser. Han tjänade en miljard dollar i samband med sina numera kända satsning på att det brittiska pundet skulle tillåtas flyta fritt 1992. På senare år har han dock dragit sig undan och istället överlåtit den ledande investeringsposten på Soros Fund Management till Ted Burdick. Men som den investerare George Soros är kunde han inte hålla sig undan och uppges alltså ha börjat handla igen. Den snart 86-årige George Soros föddes 1930 i Ungerns huvudstad Budapest som Schwartz György. Han emigrerade till England 1947.

Affärsvärlden Finwire

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom