Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Soros-rykte får </br>valuta på fall

2013-05-07 10:01
George Soros ryktas spekulera mot den australiska dollarn. Foto: Scanpix

Rykten om att George Soros spekulerar emot en stabil valuta har fått kursen på fall.

På måndagskvällen föll den australiska dollarn med 0,6 procent gentemot den amerikanska dollarn.

Fallet kom efter en artikel i tidningen Sydney Morning Herald om att någon satsat 1 miljard dollar på att den australiska dollarn ska tappa i värde. Pengarna hade placerats via Hong Kong och Singapore och enligt tidningens spekulationer är det Soros Fund Management som ligger bakom blankningen.

Valutafallet för den australiska dollarn utökades under tisdagen efter att den australiska centralbanken Reserve Bank of Australia sänkt räntan med 25 punkter till 2,75 procent. Valutan noterade sin lägsta kurs sedan början av mars och var som lägst nere på 1,0178 jämfört med den amerikanska dollarn.

Flera analytiker avfärdade ryktena om placeringen. Däremot menar de att spekulationerna, om att en så pass välkänd investerare som Soros ger sig in på valutamarknaden, har tyngd.

- Detta kan påverka hur folk tänker, särskilt privata placerare. Soros är en framgångsrik placerare och om någon som han har en åsikt, omprövar många andra sina egna åsikter, säger Ric Spooner, chefsanalytiker på CMC Markets Asia Pacific till CNBC.

Han får stöd av David Greene, valutaanalytiker på Western Union Business Solution i Sydney. Enligt honom kan valutaryktet kring Soros, som spekulerade emot det brittiska pundet 1992, få en effekt på hur placerare värderar den australiska dollarn på lång sikt.

- Han är uppenbarligen väldigt inflytelserik på valutamarknaden. Om marknaden känner doften av att han intervenerar börjar folk dra öronen åt sig, säger han till CNBC.

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom