Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Soundcloud kan värderas till 1,2 miljarder dollar

2014-12-11 14:00
Eric Wahlforss och Alexander Ljung, männen bakom Soundcloud på takterassen till sitt kontor i Berlin. Foto: Tor Johnsson/SvD/TT

Soundcloud är ytterligare ett internetbolag med svenska rötter som snart kan sälla sig till klubben med en värdering på över en miljard dollar.

Den populära musiktjänsten Soundcloud med svenska grundare, men baserat i Berlin, är på väg att ta in ytterligare 150 miljoner dollar i nytt kapital, skriver Wall street journal. Detta för att nu på allvar ta upp kampen mot Spotify. Detta görs till en värdering som överstiger 1,2 miljarder dollar.

Det har tidigare varit trögt att få till några konkreta licensavtal med de större skivbolagen men med en starkare finansiell position kan detta bli verklighet.   

Intresset för Soundcloud är stort och visst samarbete finns. Men än saknas en affärsmodell som skulle kunna locka de stora skivbolagen som Universal och Warner att intressera sig fullt ut.

Sedan tidigare finns en modell där Soundcloud tar betalt för att lägga upp musik. Det har även införts reklam på sajten som ger vissa intäkter. Planer finns nu på att även ta avgift för lyssnare likt den modell som Spotify har.

Att intresset för en sådan modell är stort är lätt att förstå. Soundcloud har omkring 175 miljoner unika lyssnare varje månad. Det ska jämföras med Spotify som idag har 50 miljoner användare varav 12,5 miljoner är betalande.

Jan Glevén

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom