Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Spanien räknar med värre recession

2013-04-26 13:24
Foto: Scanpix

På fredagen presenterade den spanske premiärministern Mariano Rajoy ett nytt reformpaket för att få fart på ekonomin. Bland annat sänker Spanien sin prognos för BNP-utvecklingen för 2013.

Spanien sänker sin prognos för BNP-utvecklingen till -1,3 procent för 2013, ned från -0,5 procent i en tidigare beräkning. För 2014 räknar dock regeringen i Madrid med en måttlig tillväxt på 0,5 procent.

Prognosen för Spaniens budgetunderskott 2013 justeras upp till 6,3 procent av BNP.

För 2014 räknar Spaniens regering med ett budgetunderskott på 5,5 procent av BNP. Underskottet väntas därefter minska till 4,1 procent av BNP 2015 och 2,7 procent av BNP 2016.

Det var med rekorddåliga arbetslöshetssiffror i ryggen som Mariano Rajoy presenterade det nya reformpaketet.

Rajoy, som under sitt första år vid makten var en stark förespråkare för åtstramningar, har sedan februari försökt att finna en medelväg mellan att spara och satsa sig ur krisen.

Flera spanska och europeiska källor att paketet bland annat kommer innehålla en ny pensionsreform, med syfte att snabba på den sedan tidigare planerade höjningen av pensionsåldern och avskaffa inflationsjusteringar av pensioner.

Paketet väntas även innehålla en översyn av arbetslöshetsförmånerna och åtgärder för att stimulera tillväxtmöjligheterna för mindre företag. De tillfälliga skattehöjningar som beslutades 2011 och 2012 väntas permanentas.

6,2 miljoner spanjorer går utan arbete, enligt siffror som presenterades i går av den spanska statistikbyrån INE. Den rekordhöga arbetslösheten är en huvudvärk för Rajoy, vars parti tog hem segern i valet i november 2011 med löften om att vända trenden.

Regeringen hoppas att reformpaketet ska blidka EU och ge Spanien ytterligare ett eller två år på sig att få ner budgetunderskottet till under 3 procent av BNP.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom