Spanien står ännu utan fungerande regering

2016-02-11 16:30 Affärsvärlden SIX

Det politiska dödläget i Spanien kvarstår och någon omedelbar lösning är inte i sikte. Den spanske finansministern Luis de Guinodos medger att det inte är en ideal situation men han försäkrar att det inte påverkar den spanska ekonomin.

"Den politiska osäkerheten har än så länge inte haft någon som helst påverkan på finansmarknaden eller på ekonomin", säger Luis de Guindos i samband med eurogruppens möte i Bryssel.

Sedan valet i december står Spanien utan en fullt fungerande regering. De traditionella partierna, konservativa PP och socialdemokratiska PSOE, backade kraftigt samtidigt som vänsterradikala Podemos och liberala Ciudadanos gick starkt framåt. Valresultatet ritade om den politiska kartan i Spanien där PP och PSOE dominerat politiken sedan Francodiktaturens fall. Ingen har lyckats forma en regeringskoalition och nyval kan bli aktuellt senare i sommar.

Luis de Guindos som tillsvidare fortsätter som konservativ finansminister har gång på gång fått svara på frågor om den spanska ekonomin riskerar att falla på grund av den politiska stiltjen, frågor som nu också kryddats med en allmän marknadsoro med fallande börser och stigande låneräntor. de Guindos menar dock att Spanien, som fick nödlån från EU för att hantera sin stapplande banksektor, har gjort sin hemläxa och att den spanska finanssektorn står starkt.

"De spanska småföretagen betalar idag lägre ränta än sina tyska motsvarigheter", konstaterar Luis de Guindos.

Han ser heller ingen anledning till överdriven oro inom Euroområdet. Marknadsturbulensen härstammar från tillväxtmarknaderna, inte från Euroländerna. Fortsatta ekonomiska reformer och ökad tillväxt är medicinen som gäller menar Luis de Guindos.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet