Spännande nyetableringar i torsdagens rapportflod

Den sista torsdagen i oktober bjuder på rapporter från såväl etablerade som kommande avknoppningar.
Spännande nyetableringar i torsdagens rapportflod - rapport-penna-glasogon-700_binary_6879127.jpg

”Uppdelningar är ofta goda nyheter för ­aktieägarna. För på samma sätt som förvärv kan skapa värde får ofta en uppdelning av bolaget samma resultat”, skrev Affärsvärldens redaktörschef Lotta Dinkelspiel i en krönika tidigare i höstas.

I torsdagens rapportflod är det upp till bevis. Två nyetableringar, en kommande avknoppning, och en eventuell konglomeratsklyvning redovisar under förmiddagen sina rapporter för det tredje kvartalet.

Först ut är automations- och kraftkonglomeratet ABB som rapporterar klockan sju. Christer Gardell, storägare via aktivist­fonden Cevian, har argumenterat för att dela bolaget i två delar.

– Jag tror att avknoppningar och uppdelningar av konglomerat kommer att vara nästa stora trend på M&A-marknaden. Trenden har bara börjat, den kommer att pågå de kommande tio åren, sa han till Reuters i slutet av förra året.

Sedan dess har ABB blivit ännu större. I september aviserade konglomeratet ett förvärv av GE Industrial Solutions. Deutsche Bank menar att förvärvet kommer sänka ABB:s lönsamhet under minst två år. Den samlade analytikerkåren väntar sig trots förvärvet, om än marginella, lyft i ABB:s resultat för det tredje kvartalet.

Klockan åtta presenteras Addlifes rapport för årets tredje kvartal. Addlife avknoppades från Addtech, som presenterar sin kvartalsrapport 8.30, och har sedan börsnoteringen 2016 haft en stabil uppgång på börsen.

I våras hade aktien nästan dubblats från noteringsdagen, vilket fick Affärsvärlden att utfärda en säljrekommendation.

”Med våra antaganden om kraftigt stigande vinster, till följd av förvärv och naturlig tillväxt, ­under de kommande åren, så är p/e-talet för i år och nästa år ändå höga 29 respektive 24”, löd en del ur analysen.

Ytterligare en avknoppning som presenterar kvartalssiffror under morgonen är SCA:s tidigare hygienverksamhet Essity. Bolaget noterades i somras och börjar nu ta igen på den negativa kursutvecklingen under det gångna kvartalet.

Affärsvärlden skrev i början av oktober att det finns anledningar till att Essitys förlorat tolv procent av börsvärdet, jämfört med SCA:s uppgång på sex procent:

”Givet den heta konjunkturen föredrar investerarna cykliskt framför defensivt och ”tråkigt”. Massa­marknaden är stark, vilket innebär att det är bättre tider att sälja massa än att köpa. Det spekuleras också i en möjlig affär mellan SCA och Holmen samtidigt som intresset för real­tillgångar som skog har ökat”, stod det i analysen.

Men Essitys ljumna start på börskarriären kan emellertid inte ta ifrån bolaget att det är högintressant i ett längre ­perspektiv, skrev Affärsvärlden och utfärdade en köprekommendation för aktien.

Analytikerkåren stämmer in. Enligt SME Direkts sammanställning väntas Essity vända till en positiv organisk försäljningstillväxt i det tredje kvartalet. Lönsamheten antas dock påverkas negativt av stigande kostnader för insatsvaror, samtidigt som kostnadsreducerande åtgärder verkar i motsatt riktning. Av de 29 analytiker som bevakar bolaget rekommenderar nio köp, åtta behåll och två sälj.

Till lunch serveras rapporten för Autolivs tredje kvartal. Fordonssäkerhets­företaget delas nästa år då den framtidsinriktade delen ”Electronics” ska särnoteras. Autolivs aktie har efter en kort rekyl hållit sig kvar på nivåerna den steg till efter kapitalmarknadsdagen i mitten av september då avknoppningen aviserades.

”Autolivs avknoppning har alla förutsättningar att bli en bra affär för aktieägarna”, skrev Affärsvärldens Lotta Dinkelspiel i en krönika tidigare i höstas.

Nu är det upp till bevis: går verksamheten bra, eller ska aktieägarna leva på styckningshoppet? Autoliv har under den senaste tiden tagit andelar på marknaden för passiv säkerhet, men orderingångens synlighet på omsättnings- och resultatraderna har låtit vänta på sig. Handelsbankens analytiker spår att det nu kommer vända till det bättre.

Analytikerkåren är splittrad men övervägande positiv till Autoliv-aktien. Enligt SME:s sammanställning utfärdar sex av de 15 tillfrågade analytikerna en stark köprekommendation, medan tre starkt råder att sälja aktien. Övriga rekommendationer är jämnt viktade.

 

Torsdagens rapportschema

Bolag Tid
ABB 7.00
Fingerprint Cards 7.00
Nokia 7.00
TF Bank 7.00
Bufab 7.30
Gränges 7.30
HIQ 7.30
Scandic Hotels 7.30
Lindab 7.40
Addlife 8.00
AQ Group 8.00
Essity 8.00
Ework 8.00
GHP Specialty Care 8.00
Hexpol 8.00
Hoist 8.00
JM 8.00
Kinnevik 8.00
NCC 8.00
Platzer 8.00
Softronic 8.00
Sportamore 8.00
Tobii 8.00
Wallenstam 8.00
Addnode 8.30
Addtech 8.30
Beijer Alma 8.30
Bioinvent 8.30
Eolus Vind 8.30
Medivir 8.30
AAK 8.40
Formpipe 8.45
Lifco 11.30
Autoliv 12.00
Bulten 13.30
Camurus  
Fast Partner Lunchtid
VBG  
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets