Spår svensk exportboom

Business Sweden räknar med att den svenska exporten av varor och tjänster kommer att stiga med 3,5 procent under 2015 och att den därefter stiger med 4,0 procent under 2016. Det framgår av Business Swedens senaste rapport Marknadsöversikt, som presenteras tre gånger per år.

Svensk export bör kunna växa snabbare än marknadstillväxten under 2015 och har redan gjort det under första halvåret, vilket inte är det normala. Bakgrunden är förstärkt konkurrenskraft och bättre sammansättning på efterfrågan.

Riksbankens expansiva penningpolitik har medfört att kronan varit fortsatt svag. Mycket talar för en starkare krona på sikt men förmodligen kommer det inte att inträffa förrän 2017, enligt Business Sweden.

Den globala BNP-tillväxten förväntas bli +2,0 procent 2015, +2,5 procent 2016 och +2,9 procent 2017.

Västeuropas BNP förväntas notera +1,7 procent under 2015 för att därefter öka med 1,9 procent 2016 och 1,9 procent 2017.

Prognosen för Nordamerika är +2,4 procent för 2015, +2,5 procent under 2016 och +2,7 procent för 2017.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.