Spara med Wallenbergs

ANALYS Investors substansrabatt har ökat efter ett mellanår. Det ger förbättrat läge att ackumulera sparaktien.

KÖP Affärsvärldens senaste köpråd i Investor gav negativ avkastning. Efter ett mellanår har substansrabatten i Stockholms största investmentbolag ökat: från 20 till runt 28 procent utifrån Investors marknadsvärdesestimat på den växande skaran onoterade dotterföretag i portföljsegmentet Patricia Industries.

Storbolagskorgen i Noterade Kärninvesteringar (71 procent av justerad substans) handlas till premie mot börsen, men Investors bolagsmix växer också vinsten snabbare, med ett viktat p/e-tal som väntas komma ned från 20 för 2017 till 17–18 för 2019 på Factsets konsensusestimat.

Samtidigt ökar Patricia Industries (23 procent) värde, det senaste året via nyförvärv. Det defensiva förvärvet av Sarnovas amerikanska akutsjukvårdsprodukter sker på en till synes vettig ev/ebitda-värdering understigande 14. Det avtalade köpet av Piab ser mer riskfyllt ut. Nischbolaget är för stunden superlönsamt då dess sug- och vakuumkoppar efterfrågas i rådande automatiseringstider. Säljaren är dock närstående private equity-firman EQT, som erbjuds flippa Piab-innehavet efter mindre än tre år för väl tilltagna ev/ebitda 20.

Delägar- och sponsorskapet i EQT (4 procent) är samtidigt en förbisedd överavkastningsmotor i Investor som, trots låg andel av kapitalet, genererade mest värde av alla portföljdelar det gångna året.

Affärsvärlden står fast vid att en alltmer aktiv innehavsstrategi borgar för minskad eller utraderad rabatt i Investor. Aktien får på nytt köpråd med riktkurs 525 kronor.

Det här är en sammanfattning av aktierådet Rabatten snart historia

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.