Spararna bunkrar bankaktier

Två storbanker toppar köplistan för Avanzas kunder. Nästan hälften av nettoköpen sker i dessa aktier.
Spararna bunkrar bankaktier - avanza-affarsvarlden-700_binary_6865823.png

Aktiemarknaden återhämtade sig i juni och spararna är försiktigt positiva till G20-mötet och att middagen mellan USA:s president Donald Trump och Kinas president Xi Jinping ska mildra handelskonflikten. För tionde månaden i rad köper spararna aktier, men de mest konjunkturberoende bolagen väljs bort, säger Avanzas sparekonom Johanna Kull i ett pressmeddelande.

Privatspararna gör sammanlagt 142 500 affärer per dag i juni, vilket är en minskning med 9 procent jämför med maj. Nästan hälften av nettoköpen sker i Swedbank och Nordea.

– Privatspararna har köpt Swedbank under hela våren och antalet aktieägare har ökat med 140 procent sedan penningtvättsmisstankarna uppdagades i februari. Här är det tydligt att man försöker bottenfiska och att man anser att bolaget efter den djupa kursnedgången värderas för lågt. Osäkerheten i aktien kommer dock att vara förhöjd, fram till dess att svenska och amerikanska myndigheters utredningar av ärendet är avslutade och bötesbeloppet fastställt, säger Johanna Kull.

Även konsumentnära och mindre konjunkturberoende bolag såsom Essity och Swedish Match syns på köplistan. Johanna Kull menar att spararna här hakar på de stora institutionella investerarna som även de undviker cykliska och konjunkturkänsliga bolag.

Oriflame, som köps ut från börsen och nu har ansökt om avnotering, toppar säljlistan. Telia intar en andraplats.

– Telias aktiekurs har varit en närmast konstant besvikelse sedan noteringen 2000. Tillväxten är låg och hittills har de inte lyckats leverera på sina utlovade kostnadsbesparingar. Aktien har trots det lockat sparare som letar hög direktavkastning. Nu verkar dock även det tålamodet tryta och spararna lämnar aktien till förmån för bolag som de tror kommer springa snabbare framöver, säger Johanna Kull.

Köper Säljer 
Swedbank Oriflame
Nordea Telia
Essity Volvo
Trelleborg SAAB
Stora Enso Clas Ohlson
NP3 Fastigheter Pref Boliden
SCA SSAB
Swedish Match AstraZeneca
Gravity Hexagon
Attendo Getinge

Källa: Avanza

 

Statistik privat handel

 

Juni

Maj

Förändring

Juni

Förändring

Antal affärer** per dag, st 

2019* 

2019

månad % 

2018 

år %    

Avanza 

98 800

107 200

-8

87 800 

13

Nordnet 

41 600

47 900

-13

44 100 

-6

Skandiabanken 

2 200

2 200

0

2 000 

10

Privatspararna, totalt 

142 500

157 300

-9

133 800 

7

*   Preliminära siffror.
**  Med affärer avses köp- och säljtransaktioner vid Nasdaq Stockholm och First North. Statistik från Nasdaq.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco