Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Spararna ratar aktiefonder

2019-10-10 07:54
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det totala nysparandet i fonder uppgick till närmare 10 miljoner kronor i september. Aktiefonder uppvisar åter nettouttag.

Den volatila situationen på marknaden har åter gjort avtryck i sparandet och under månaden gjordes nettouttag från aktiefonder och hedgefonder. Det framgår av ett pressmeddelande från Fondbolagens förening.

Aktiefonder hade ett totalt nettoutflöde på 2,5 miljarder och de allra flesta aktiefondkategorierna uppvisade nettouttag. Störst nettouttag gjordes från branschfonder och Nordamerikafonder, medan globalfonder utgjorde undantag med nettoinsättningar.

- Osäkerheten bland de svenska spararna är tydlig. När börshumöret kastas mellan hopp och förtvivlan drar man ner på risken och köper blandfonder och räntefonder. Som vanligt är det viktigt att påminna den enskilde spararen om värdet av att vara långsiktig och att den största risken i ett långsiktigt sparande faktiskt är att inte ta risk alls, säger Gustav Sjöholm, sparekonom på Fondbolagens förening, i ett pressmeddelande.

Källa: Fondbolagens förening

Nettoinsättningar gjordes främst i räntefonder, korta räntefonder hade nettoinsättningar på 6,2 miljarder och långa räntefonder nettoinsättningar på 4,4 miljarder, varav 3,1 miljarder utgjorde nettoinsättningar i företagsobligationsfonder. För blandfonder låg nettoinflödet på 2,2 miljarder kronor.

Det totala nysparandet i fonder uppgår hittills i år till 53,3 miljarder kronor. Den största delen av detta har tillfallit långa räntefonder, följt av aktiefonder. Nysparandet i långa räntefonder ligger på totalt 39,9 miljarder kronor och av detta har drygt 15 miljarder investerats i företagsobligationsfonder.

 

Källa: Fondbolagens förening

Under september ökade den totala fondförmögenheten i Sverige med 76 miljarder kronor och uppgick vid utgången av månaden till 4 789 miljarder, den högsta noteringen någonsin för den svenska fondmarknaden. Sedan årsskiftet uppgår förmögenhetsökningen till hela 811 miljarder kronor och av de samlade fondtillgångarna är 2 848 miljarder placerat i aktiefonder.

Elin Hanspers

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom