Spararna ratar bankaktier

Privatspararna hos både Avanza och Nordnet flockas kring EQT. Samtidigt domineras Avanzas säljlista av banker och Nordnet varnar för tuffa tider för bankerna.
Spararna ratar bankaktier - borsen-aktier-analys-700_binary_6970170.jpg

Börsen har återhämtat sig under september. Bakomliggande är centralbankernas stimulanser, men enligt Avanzas sparekonom Johanna Kull kvarstår dock en osäkerhet.

– Frågetecknen kring världskonjunkturen och huruvida centralbankernas stimulanser kommer vara tillräckliga för att lyfta ekonomin består dock. Aktiespararna väljer att dra ned på risken och de nettosäljer aktier för första gången på över ett år, säger hon i ett pressmeddelande.

Nordnets sparekonom Frida Bratt menar att centralbankernas stimulanser gjort att fastighetsbolagen, som generellt gynnas av låga räntor, hamnat mer i spararnas blickfång.  Castellum är det mest nettoköpta bolaget hos Nordnet i september. 

– Castellum är en klassik högutdelare med stabila kassaflöden. Det har diskuterats om fastighetsbolagen är för högt värderade nu. Men spararna tror att de kan fortsätta upp lite till. Den ofta stabila utdelningshistoriken hos flera av bolagen lockar dessutom, säger Frida Bratt i ett pressmeddelande.

Även riskkapitalbolaget EQT, som introducerades på Stockholmsbörsen i slutet av månaden, tar in sig på Nordnets köplista.

– Intresset för EQT har varit enormt. Riskkapitalbolagets profil med stabil intjäning i form av förvaltningsavgifter på ett stort förvaltat kapital lockar, säger Frida Bratt.

Hos Avanza toppar EQT hela köplistan. Så många som 30.000 Avanzakunder tecknade sig i noteringen.

– EQT är en lite udda fågel på Stockholmsbörsen och kan därför bli ett bra komplement i svenskarnas annars bank- och verkstadstunga portföljer, säger Johanna Kull.

Även minde konjunkturkänsliga bolag som läkemedelsbolagen Astra Zeneca och Sobi hamnar högt på listan.

– Efterfrågan på läkemedel är i princip helt frikopplad från konjunkturen. Det betyder inte att aktierna är säkra, det finns inga säkra aktier, men de stora läkemedelsbolagen tenderar att gå relativt bättre i tider av börsoro. Jag tycker dock man ska vara försiktig med att göra allt för stora omflyttningar mellan så kallade cykliska och defensiva aktier och vice versa. Risken är påtaglig att man konstant är sen på bollen, säger Johanna Kull.

Säljlistan hos Nordnet domineras av fordonsrelaterat.

– Nu går vi in i en period då bolagens vinstvarningar normalt kommer, och då säljer spararna av fordonsrelaterade bolag som Autoliv och SKF, säger Frida Bratt och fortsätter:

– Främst är det tidigare personbilssektorn som gått trögt, men de vinstvarningar vi fått av bolag på andra marknader visar att avmattningen nu också kan orsaka vinstvarningar inom lastvagnssektorn.

Avanzas säljlista domineras av banker. Tre av fyra storbanker återfinns på listan över de tio mest sålda aktierna.

– Bankerna tillhör årets kursförlorare, men spararna fortsatte länge att bottenfiska i aktierna. Senaste månaden när bankaktierna däremot utvecklats relativt bättre än börsen passade spararna på att vikta ner innehaven. Bankerna är tveklöst lågt värderade, men utmaningarna är också många. Framför allt pressas de av det extremt låga ränteläget, vilket inte ser ut att förändras än på länge, kommenterar Johanna Kull.

Nordnet fortsätter se ett intresse för bankaktier och storbanken Swedbank finns som vanligt med i köptoppen. Men Frida Bratt höjer ett varningens finger inför rapportperioden.

– Bankerna pressas av minusräntan, av ökade kostnader för regelefterlevnad, av penningtvättsanklagelserna och av ökad konkurrens. Jag tror man som sparare ska vara beredd på att de tuffa tiderna håller i sig för bankerna, säger hon.

 

Privatspararna gjorde 167.300 affärer per dag i september, en ökning med 6 procent jämfört med samma månad i fjol.

 

Mest köpta – Avanza Mest sålda – Avanza
EQT Skanska
AstraZeneca Nordea
Stillfront H&M
Cibus Tele2
SBBB Hexagon
THQ Nordic Kinnevik
Sobi SCA
Haldex Swedbank
Volvo ICA Gruppen
Lundin Petroleum SEB
Källa: Avanza  

 

 

Mest köpta -Nordnet Mest sålda – Nordnet
Castellum Skanska
Svolder Nordic Entertaintment Group
Swedbank Autoliv
Investor Mekonomen
Latour Recipharm
Cibus Nordic Real Estate Leovegas
Bure SKF
Nordea Sintercast
EQT ABB
Sampo Netflix
Källa Nordnet  

 

Statistik privat handel

Antal affärer per dag**

September2019*

Augusti2019

Förändring månad %

September2018

Förändring år %

Avanza

116 600

101 100

15

105 600

10

Nordnet

48 500

43 000

13

50 200

-3

Skandiabanken

2 200

2 000

10

2 300

-4

Privatspararna, totalt

167 300

146 100

15

158 000

6

Källa: Avanza

* Preliminära siffror.
** Med affärer avses köp- och säljtransaktioner vid Nasdaq Stockholm och First North. Statistik från Nasdaq.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets