Sparekonomen om Ericssons rapport: Marknadens förväntningar har varit väldigt höga

Marginalerna pressas och den amerikanska försäljningen tappar tempo samtidigt som man flaggar för ökade kostnader, men Nordnets Frida Bratt tror att Ericssons utdelningshöjning till viss del kan skugga de sämre delarna i rapporten.
Sparekonomen om Ericssons rapport: Marknadens förväntningar har varit väldigt höga - frida-bratt-ericsson-700_binary_6985204.jpg

Ericsson kom idag med sin rapport för det fjärde kvartalet 2019. Omsättningen kom in i linje med förväntningarna medan rörelseresultatet var lägre än väntat.

– Börje Ekholm har styrt skutan in på rätt köl. Men marknadens förväntningar har periodvis varit väldigt höga, och det ser vi också nu, även om kursen har dämpats ju närmare rapportdag vi kommit – det har spekulerats kring analytikermassage, säger Frida Bratt, sparkeonom på Nordnet, om rapporten.

Samtidigt ökar bolaget utdelningen till 1,50 kronor, mot väntade 1,20.

Ericsson höjer utdelningen mer än väntatTelekomjätten ökade rörelseresultatet i fjärde kvartalet, men ökningen var lägre än väntat. Utdelningen föreslås dock höjas mer än vad analytikerna väntat sig.  

– Att Ekholm slår till med en utdelningshöjning som är större än väntat kan till viss del överskugga de sämre delarna i rapporten, som att marginalerna fortsätter att pressas till följd av nya kontrakt inom utbyggnaden inom 5G, säger Frida Bratt, som påpekar att lönsamheten på just 5G kommer att vara ett viktigt tema under året.

Ericssons justerade bruttomarginal, exklusive omstruktureringskostnader, ökade till 37,1 procent under det fjärde kvartalet,, jämfört med 32,0 procent motsvarande period i fjol. Den nådde inte riktigt upp till analytikernas förväntningar, enligt Infronts sammanställning av 17 analytikerprognoser låg snittestimatet på en justerad bruttomarginal på 37,6 procent, men Frida Bratt anser ändå att den kom upp till en stabil nivå.

Försäljningen för kvartalet uppgick till 66,4 miljarder kronor för perioden. Snittestimatet enligt Infront låg på 65,8 miljarder kronor. Dock tappade den amerikanska försäljningen i tempo.

– Det är lite oroande efter som USA är en viktig högmarginalmarknad. Dessutom flaggar man – igen – för ökade kostnader. Man kan fråga sig när bordet egentligen är färdigrensat. Vi får inte veta något om kinesiska myndigheters utredning kring licenser, vilket man borde kunna säga något om, säger Frida Bratt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets