Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Sparekonomen om Ericssons rapport: Marknadens förväntningar har varit väldigt höga

2020-01-24 08:33
Frida Bratt, Ericsson. Foto: Nordnet, Fredrik Sandberg/TT

Marginalerna pressas och den amerikanska försäljningen tappar tempo samtidigt som man flaggar för ökade kostnader, men Nordnets Frida Bratt tror att Ericssons utdelningshöjning till viss del kan skugga de sämre delarna i rapporten.

Ericsson kom idag med sin rapport för det fjärde kvartalet 2019. Omsättningen kom in i linje med förväntningarna medan rörelseresultatet var lägre än väntat.

- Börje Ekholm har styrt skutan in på rätt köl. Men marknadens förväntningar har periodvis varit väldigt höga, och det ser vi också nu, även om kursen har dämpats ju närmare rapportdag vi kommit – det har spekulerats kring analytikermassage, säger Frida Bratt, sparkeonom på Nordnet, om rapporten.

Samtidigt ökar bolaget utdelningen till 1,50 kronor, mot väntade 1,20.

Läs mer: Ericsson höjer utdelningen mer än väntat

- Att Ekholm slår till med en utdelningshöjning som är större än väntat kan till viss del överskugga de sämre delarna i rapporten, som att marginalerna fortsätter att pressas till följd av nya kontrakt inom utbyggnaden inom 5G, säger Frida Bratt, som påpekar att lönsamheten på just 5G kommer att vara ett viktigt tema under året.

Ericssons justerade bruttomarginal, exklusive omstruktureringskostnader, ökade till 37,1 procent under det fjärde kvartalet,, jämfört med 32,0 procent motsvarande period i fjol. Den nådde inte riktigt upp till analytikernas förväntningar, enligt Infronts sammanställning av 17 analytikerprognoser låg snittestimatet på en justerad bruttomarginal på 37,6 procent, men Frida Bratt anser ändå att den kom upp till en stabil nivå.

Försäljningen för kvartalet uppgick till 66,4 miljarder kronor för perioden. Snittestimatet enligt Infront låg på 65,8 miljarder kronor. Dock tappade den amerikanska försäljningen i tempo.

- Det är lite oroande efter som USA är en viktig högmarginalmarknad. Dessutom flaggar man – igen – för ökade kostnader. Man kan fråga sig när bordet egentligen är färdigrensat. Vi får inte veta något om kinesiska myndigheters utredning kring licenser, vilket man borde kunna säga något om, säger Frida Bratt.

Elin Hanspers

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom