Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Sparekonomen: Spänt läge på börsen - här kan det vara läge att haka på

2019-05-17 09:34
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet. Foto: Nordnet

Handelskonflikten mellan Kina och USA har lett till oro på börsen och flera dagar med ordentliga börstapp. Nordnets sparekonom Frida Bratt ser flera gångbara strategier för spararna i det spända läget.

– Risken för en tristare börsutveckling framöver är överhängande. Minsta bokstav i Trumps tweets får effekt på börsen, det är helt klart ett spänt läge. Men en nedgång på 7-8 procent är inte jättemycket i nuläget med tanke på den stora uppgången vi haft sedan årsskiftet, man hade kunnat förvänta sig en ännu större nedgång, säger Frida Bratt till SvD.

Även om andelen sparare som positionerar sig för en nedgång har ökat, är Nordnets kunder fortsatt optimistiska. Många sprider riskerna och globala indexfonder och investmentbolag såsom Investor och Kinnevik är populära.

– Spararna tror att det här kommer att lösa sig. Man fortsätter att tro att centralbankerna håller kvar minusräntan, vilket också är huvudförklaringen till hela årets uppgång, säger Frida Bratt, som menar att det kan vara läge att haka på någon av megatrenderna och bolag som inte är känsliga för Trumps twittrande, såsom bolag med en egen strukturell tillväxt i den egna sektorn.

– Amerikanska exportföretag kan räknas som högre risk i det här läget. Tech-bolagen har gått väldigt bra, så där finns en fallhöjd. Därför tycker jag inte att det är läge att gå in i de stora tech-bolagen just nu, säger hon till SvD.

De långsiktiga spararna kan dock gott kan fortsätta köpa aktier och globalfonder, avslutar hon.

Elin Hanspers

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom