Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Spelbolaget lämnar Australien

2017-08-16 16:10

Mobilspelbolaget Leo Vegas kommer att stänga ned sin australiensiska verksamhet helt när de nya spellagstiftningarna i landet tas i bruk.

Det säger finanschefen Viktor Fritzén till Nyhetsbyrån Direkt i en telefonintervju med honom och vd:n Gustaf Hagman efter onsdagens kvartalsrapport.

Leo Vegas bedömning är att lagen träder i kraft från mitten av september. Under det andra kvartalet stod Australien för 7,6 procent av bolagets totala intäkter.

Leo Vegas har inte tagit emot några nya kunder i Australien sedan december 2016 och väntar sig inom kort alltså att intäkterna helt upphör från den marknaden.

I Nederländerna väntas nya regleringar träda i kraft under 2019, på den marknaden är Leo Vegas bedömning att bolaget "redan vidtagits de åtgärder som krävs". Gustaf Hagman säger samtidigt rörande Australien att det bland annat inte går att få någon casino-licens där. Likt tidigare beslut att lämna den tjeckiska marknaden lägger Leo Vegas i stället nu krutet på andra länder.

Bolaget är fortsatt fast beslutsamt att nå upp i intäkter om 300 miljoner euro under 2018 kombinerat med en ebitda-marginal på omkring 15 procent. SME-förväntningarna inför halvårsrapporten låg på 275 miljoner euro respektive 15,4 procent.

I årets andra kvartal var intäkterna 50 miljoner euro (31), mot konsensusförväntan om 49 miljoner euro. Ebitda-marginalen landade på 12,3 procent (-7,9), att ställa mot analytikernas förväntningar om 9,6 procent.

Marknadsföringskostnaderna i procent av totala intäkter sjönk oväntat under det gångna kvartalet till 42 procent, från det första kvartalets 43 procent. Analytiker hade väntat sig en ökning till 47 procent, efter att bolaget guidat för ökade marknadsföringskostnader under det andra kvartalet.

"I absoluta tal är det en ganska stor ökning", säger Viktor Fritzén.

Samtidigt poängteras från Leo Vegas ledning att marknadsföringskostnaderna taktar på uppåt i absoluta tal men att det i relation till intäkterna inte kommer att avvika nämnvärt från nivån mot de tidigare kvartalen under 2017.

"Vi tuffar på och exekverar enligt vår egen plan", sammanfattar vd:n Gustaf Hagman läget och påpekar att det går starkt med stöd av bolagets mobila fokus. Han säger vidare att det är "superkul" att det varit ett "tryck" även i juli.

Bolaget rapporterade en spelintäktstillväxt om 42 procent i juli till 18,3 miljoner euro. Det till trots en tuff jämförelsemånad i form av juli 2016. Gustaf Hagman pekar ut den danska marknaden som en tydlig delförklaring till den bra utvecklingen i juli i år. Leo Vegas har relativt nyligen gjort entré i Danmark, en marknad som under den gångna månaden svarade för 9 procent av Leo Vegas totala intäkter.

Pareto skrev i en snabbkommentar att deras estimat rörande intäkterna, åtminstone för det tredje kvartalet, kan väntas skruvas upp i spåren av de på onsdagen redovisade siffrorna. Pareto för fram att analyshuset, likt konsensus, räknat med 31 procents tillväxt i det tredje kvartalet. Utöver det framhåller analyshuset att det tidigare har haft ett marknadsföringsestimat på 45 procent i förhållande till intäkter för det innevarande kvartalet.

Vid 15.30-tiden var Leo Vegas aktie upp 6,3 procent.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom