Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Spelet är alltid större

2018-07-04 18:00

Förra året publicerade Affärsvärlden ett magnifikt reportage av journalisten, författaren och tidigare chefredaktören Ronald Fagerfjäll: 16 kapitel om hur samhälle, ekonomi och politik förändras av de stora trenderna som färgar vår tid: den politiska volatiliteten, Silicon Valleys jättar, jämställdhet och hållbarhet.

Ambitionen denna gång är minst lika hög. Med världens äldsta kontinuerligt verkande bolag beskriver Fagerfjäll mer än 1 000 års svensk näringslivshistoria, det som i dag heter Stora Enso och har rötterna i Stora kopparberget, där verksamheten drog igång när runor var svenskarnas alfabet.

Även om allt kretsar kring ett enda bolag är detta långt ifrån en tillrättalagd betraktelse, av det slag som går att läsa i bolagens egenutgivna minnesböcker. Historien är blodig, smutsig och präglas av våldsamma kast mellan enorma framgångar och förintande motgångar. Som när gruvan bokstavligt talat klappade samman den 25 juni 1687. En smäll som bolaget, som då stod för två tredjedelar av Europas kopparproduktion, egentligen aldrig hämtade sig ifrån. Eller Stora Ensos katastrofala förvärv av amerikanska Consolidated Paper år 2000.

Framför allt är det en historia om hur samhället och företagen i växelverkan långsamt skapar en bättre värld.

”Precis som tidigare under den tusenåriga historien för världens äldsta företag går utvecklingen mot större marknader och större integration. Och spelet är alltid större än spelarna själva”, som det står allra sist detta reportage.

Trevlig läsning!

En viss ironi

Det här numret, som till stor del handlar om en pappersproducent, distribueras bara digitalt. Nästa nummer av Affärsvärlden kommer ut 16 augusti, då också på papper.

Erik Wahlin

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom